Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vznik Československa: Viacerí slovenskí politici si pripomenuli jeho 101. výročie

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: archív topky)

BRATISLAVA - Viacerí slovenskí politici a politické strany si v pondelok pripomenuli 101. výročie vzniku Československa. Udalosť vnímajú ako zlomový moment histórie Slovenska i to, že bez Československa by neskôr nevznikla ani samostatná Slovenská republika.

Strana Smer-SD tvrdí, že vznik Československa bol jedným z kľúčových historických míľnikov slovenského národa. "Koniec prvej svetovej vojny bol obdobím prekresľovania hraníc a vzniku nových štátov. Slovensko sa stalo súčasťou demokratického štátu, ktorý sa zakrátko zaradil medzi najrozvinutejšie ekonomiky sveta s garantovaním vysokých demokratických štandardov," uviedla strana na sociálnej sieti. Vznik samostatného Slovenska 1. januára 1993 bol podľa Smeru-SD zavŕšením emancipácie slovenského národa, ktorého pevný základ bol postavený pred 101 rokmi pri vzniku spoločného štátu - Československej republiky.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Eduard Heger z OĽaNO napísal na sociálnej sieti, že pre Slovákov bol vznik Československa zlomový moment. "Po stáročiach vplyvu Viedne a Budapešti sme nastúpili na cestu budovania našej vlastnej identity. Je to jeden z kľúčových momentov našej histórie," uviedol.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Mimoparlamentná Demokratická strana vo svojom vyhlásení, pod ktorým sú podpísané aj nové členky strany a poslankyne parlamentu Jana Kiššová a Natália Blahová, uviedla, že 28. októbra 1918 Česi a Slováci prvýkrát v histórii dostali možnosť žiť v demokratickom zriadení, ktoré je republikou. "Československo z rokov 1918 až 1938 bol úspešný projekt, ku ktorému sa treba vracať a nechať sa ním inšpirovať," napísali.

Poslanec NR SR Martin Poliačik, ktorý je členom mimoparlamentného Progresívneho Slovenska, skonštatoval na sociálnej sieti, že Československo, ako nástupnícky štát Rakúsko-Uhorskej monarchie, predstavovalo jednu z najprogresívnejších demokracií, a to nie len v kontexte strednej Európy. "Volebné právo pre ženy, moderná a nadčasová menšinová politika (ako jeden z mála štátov vtedajšej Európy rozlišoval aj židovskú menšinu), zaručená rovnosť pred zákonom, sloboda slova a tlače, sloboda náboženského vyznania a mnoho ďalších výdobytkov demokracie, ktoré Slováci dovtedy nepoznali," vymenoval.

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Mimoparlamentná strana Šanca vo svojom stanovisku upozornila, že bez Československa by dnes nebola ani samostatná Slovenská republika. „V roku 1918 začali naši predkovia budovať demokratický právny štát a v tomto ich úsilí musíme neustále pokračovať,“ podotkla strana.

"Neskorší rozpad Československa bol hádam jediným nekrvavým rozdelením krajiny v histórii. Z bratov sa nestali nepriatelia, ale skôr bratranci. Aj to je dôkaz, že našu spoločnú minulosť treba oslavovať. Dúfam, že nový parlament naberie odvahu a vyhlási 28. október za štátny sviatok," napísal na sociálnej sieti predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý bude na kandidačnej listine strany SaS do budúcoročných parlamentných volieb. Predstavitelia SaS pri príležitosti 101. výročia vzniku Československa položili v pondelok veniec k buste Milana Rastislava Štefánika v NR SR.

Viac o téme: PoliticiVýročieVznikSlovenskoČeskoslovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu