Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump poslal Zemanovi list k 101. výročiu založenia Československa: Pozrite sa, čo v ňom píše

Donald Trump, Miloš Zeman
Donald Trump, Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori, TASR/AP Photo/Petr David Josek, FILE)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dostal list od Donalda Trumpa, v ktorom šéf Bieleho domu gratuluje českému ľudu k 101. výročiu založenia Československa. O liste v pondelok informoval Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

"V mene ľudu Spojených štátov amerických blahoželám ľudu Českej republiky k 101. výročiu vašej samostatnosti v roku 1918," napísal Trump. Pripomenul aj 30. výročie zamatovej revolúcie. "Spojené štáty americké si taktiež ctia a oslavujú odvážnych, oddaných a vizionárskych občanov, ktorí pomohli Československu vymaniť sa zo sovietskeho vplyvu a komunistického útlaku a pomohli nástupu éry demokracie a ekonomickej slobody. Tieto ideály a hodnoty, ktoré Spojené štáty zdieľajú s Českou republikou, utvárajú základy spoločnej a pevnej transatlantickej aliancie a priateľstva," píše sa v liste.

Američania sú podľa Trumpa vďační Českej republike za jej záväzok presadzovať mier a ľudské práva. Šéf Bieleho domu rovnako ocenil prínos účasti Českej republiky v Afganistane a jej podporu ako ochrannej sily v Sýrii. List v podobnom duchu poslal Trump Zemanovi pri tej istej príležitosti už vlani, uviedol spravodajský server Novinky.cz.

Česká republika si v pondelok pripomenie 101 rokov od vzniku samostatného československého štátu tradičnými pietnymi akciami v Prahe na Vítkove, na Pražskom hrade alebo pri soche Tomáša Garrigua Masaryka na Hradčianskom námestí.

Viac o téme: ListDonald TrumpMiloš Zeman101. výročie založenia Československa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu