Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Saková dúfa v ukončené obstarávanie na nové preukazy policajtov do konca roka

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Do konca roka by mohlo byť ukončené verejné obstarávanie na nové identifikačné karty policajtov, ktoré budú slúžiť aj na lustrácie. Dúfa v to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), ktorá to povedala v utorok (27. 8.) v Národnej rade SR.

„Snažíme sa to spraviť tak, aby sme v čo najmenšej miere zaťažili všetkých pracovníkov ministerstva vnútra, čo sa týka výdaja nových kariet,“ uviedla ministerka. Nové identifikačné karty by mohli mať dve podoby. Prvý spôsob by bol, že by sa na prihlasovanie do informačných systémov polície používali občianske preukazy.

Druhým spôsobom by bol výdaj nových identifikačných kariet, čo je však spôsob, ktorým by Saková nechcela zaťažovať zamestnancov ministerstva vnútra a polície. Policajný prezident Milan Lučanský avizoval zavedenie elektronických služobných preukazov. Skonštatoval, že môžu prispieť k sprehľadneniu a zefektívneniu práce polície.

Doplnil, že prispejú aj k sprehľadneniu činnosti policajtov. Ich zavedenie nadväzuje aj na nelegálne lustrácie. Šéfka rezortu následne informovala, že preukazy by chceli financovať z európskych štrukturálnych fondov. Ak sa to nepodarí, zdroje budú hľadať v rozpočte ministerstva. Preukaz označila ako prvok, ktorý bude slúžiť na to, aby sa minimalizovalo riziko úniku informácií.

Viac o téme: PolicajtiNR SRSmer-SDDenisa SakováIdentifikačné karty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu