Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Saková a Lučanský sú ochotní odpovedať poslancom na otázky o lustráciách

Denisa Saková a Milan Lučanský
Denisa Saková a Milan Lučanský (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) je v prípade požiadavky zo strany poslancov pripravená odpovedať na otázky v súvislosti s lustráciami novinárov. Podľa jej slov by s tým nemal problém ani policajný prezident Milan Lučanský. Povedala to v utorok po brannobezpečnostnom výbore v Národnej rade (NR) SR v súvislosti s vyjadreniami niektorých opozičných poslancov, ktorí sa chcú na kauzu pýtať policajného prezidenta.

"Pokiaľ bude táto požiadavka od poslancov NR SR, nemyslím si, že by som ja alebo policajný prezident, s tým mali problém, aby sme im podali informácie, ktoré v rámci svojich kompetencií vieme, alebo sme získali," skonštatovala s tým, že doteraz takúto požiadavku zo strany poslancov neeviduje.

Zdôraznila však, že ani ona, ani policajný prezident nie sú orgány činné v trestnom konaní. Vysvetlila, že každé vyšetrovanie sa deje pod dozorom prokurátora. To, či sa prokurátor rozhodne informovať o vyšetrovaní, je podľa jej slov čisto jeho rozhodnutie.

V kauze lustrácií novinárov je vedené trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite inšpekcie ministerstva vnútra. Úrad špeciálnej prokuratúry tiež informoval, že okrem novinárov boli lustrovaní aj niektorí prokurátori.

Viac o téme: Denisa SakováMilan LučanskýLustrácia novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu