Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko je sklamané: Rusko nepodniklo kroky na zachovanie zmluvy o likvidácii striel

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Reprofoto:instagram-zuzana_caputova)

BRATISLAVA - Slovenská republika je sklamaná, že Ruská federácia nevyužila uplynulých šesť mesiacov na podniknutie krokov potrebných na zachovanie Zmluvy o likvidácii striel stredného a kratšieho doletu (INF). Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vo svojom stanovisku, ktorým sa prihlásilo k vyjadreniu Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie.

"Obdobie šiestich mesiacov od ohlásenia zámeru USA odstúpiť od zmluvy INF z dôvodu jej porušovania spôsobeného rozmiestnením nepovolených ruských raketových systémov 9M729 malo pritom umožniť ruskej strane obnoviť plné dodržiavanie jej zmluvných záväzkov," doplnilo ministerstvo. Slovensko v tejto súvislosti plne podporuje prípravu príslušných obranných opatrení NATO zameraných na zaistenie bezpečnosti členských štátov Aliancie a ich občanov.

"Vzhľadom na ofenzívny charakter striel stredného a kratšieho doletu vyzývame Ruskú federáciu a Spojené štáty, aby využili bilaterálny dialóg o strategickej bezpečnosti, ako aj multilaterálne fóra k posilneniu medzinárodných režimov kontroly zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia, vrátane prostredníctvom stiahnutia a likvidácie už rozmiestnených nepovolených ruských systémov 9M729," uvádza rezort v stanovisku.

Štáty NATO v piatok obvinili Moskvu z ukončenia platnosti Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu a zaviazali sa k primeranej reakcii na rozmiestňovanie ruských rakiet 9M729. Aliancia týmto vyhlásením podporila Spojené štáty, ktoré oficiálne odstúpili od zmluvy.

Zmluva INF, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazovala okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Rusko i Spojené štáty plnenie INF tento rok pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania. Washington dávnejšie avizoval, že od INF definitívne odstúpi 2. augusta, ak Rusko dovtedy nezlikviduje svoj nový raketový systém. Ruský prezident Vladimir Putin 3. júla podpísal zákon o pozastavení plnenia zmluvy INF zo strany Moskvy. Rusko tento krok oznámilo 2. februára po tom, ako tak koncom januára urobili aj Spojené štáty.

Viac o téme: SklamanieZmluvaLikvidáciaStrelyRuskoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu