Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragédia na vojenskej základni: O život prišli piati ľudia, zaznamenali zvýšenú rádioaktivitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: twitter.com/JohnArterbury)

MOSKVA - Ruská štátna jadrová agentúra Rosatom v sobotu informovala, že päť jej zamestnancov zahynulo pri štvrtkovej nehode počas testov na vojenskej základni na severe Ruska.

K nehode došlo pri skúške raketového motora na kvapalné palivo, uviedla tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na Rosatom. Ďalší traja zamestnanci tejto štátnej spoločnosti utrpeli zranenia vrátane popálenín.

Ruské úrady pôvodne informovali, že pri nehode zahynuli dvaja ľudia. Po výbuchu raketového motora na testovacej základni v Archangeľskej oblasti zaznamenali v neďalekom meste Severodvinsk zvýšenie úrovne rádioaktivity nad bežný priemer. Vyhlásenie o radiácii vydané mestom Severodvinsk zmizlo v piatok bez vysvetlenia z internetu. Ministerstvo obrany v Moskve predtým ubezpečilo, že výbuch nespôsobil únik rádioaktivity.

Úrady tiež museli uzavrieť pre lodnú dopravu časť Dvinského zálivu. Denník Kommersant citoval nemenovaného námorného dôstojníka, že k nehode došlo na testovacej základni na mori a po výbuchu rakety mohlo uniknúť toxické palivo.

Podľa environmentálnej organizácie Greenpeace odvolávajúcej sa na údaje ministerstva pre mimoriadne situácie sa úroveň radiácie oproti normálu zvýšila v Severodvinsku dvadsaťnásobne, dodáva agentúra Reuters.

Viac o téme: NehodaTestyRádioaktivitaVojenská základňaZahynuloRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu