Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Strana Za ľudí a Nadácia Zastavme korupciu žiadajú prehodnotenie previerky Bonulu

Bratislavská pobočka Bonulu. Zobraziť galériu (3)
Bratislavská pobočka Bonulu. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ako sme vás prednedávnom informovali, súkromnej bezpečnostnej službe Bonul predĺžil NBÚ bezpečnostnú previerku až do roku 2023. Strana Za ľudí dnes podala v parlamentnej podateľni podnet pre výbor na kontrolu činnosti NBÚ v súvislosti s udelením tejto previerky. Podnet podala aj Nadácia Zastavme korupciu.

V piatok sme vás informovali, že súkromnej SBS Bonul, ktorej šéfuje nitriansky podnikateľ Miroslav Bödör, predĺžil Národný bezpečnostný úrad bezpečnostnú previerku. Tá im mala končiť 3. septembra tohto roka. NBÚ ju už predĺžil do 6. septembra 2023, teda na ďalších päť rokov. Strana Za ľudí a Nadácia Zastavme korupciu podali na základe týchto informácií podnet na príslušné výbory.


Známa SBS, ktorá dostáva lukratívne zákazky, opäť boduje! V tichosti sa jej podarilo znova uspieť


Vyzývam riaditeľa NBÚ, aby pridelenie previerky vysvetlil

Juraj Šeliga predal v parlamente podnet v mene strany Za ľudí. „Keď sme toto videli, zostali sme zaskočení, preto sme sa rozhodli, že podáme podnet na výbor, ktorý má kontrolovať činnosť NBÚ. Aby prešetrili to, či boli splnené zákonné podmienky na to, aby im bezpečnostnú previerku pridelili,“ povedal člen strany Za ľudí a pripomenul kauzy, ktoré sú spájané s Bonulom. 

Strana Za ľudí podala podnet kvôli udeleniu bezpečnostnej previerky SBS-ke Bonul

Šeliga zároveň vyzval riaditeľa úradu Romana Konečného, aby verejnosti vysvetlil a jasne vyvrátil podozrenia, prečo previerku SBS-ke pridelili. „Aby jasne vyvrátil podozrenia, prečo bola previerka bezpečnostnej službe Bonul pridelená a prečo sme sa v tejto situácii ocitli,“ dodal. „Vyzerá to, akoby bol NBÚ štát v štáte a previerky rozdáva ako na Mikuláša.“

AKTUÁLNE Strana Za ľudí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ďalší podnet

Podnet podala aj Nadácia Zastavme korupciu. „Firma Bonul získala bezpečnostnú previerku napriek tomu, že majiteľovho syna preveruje polícia v súvislosti s Marianom Kočnerom a vraždou Jana Kuciaka. Podávame preto podnet a žiadame preveriť postup Národného bezpečnostného úradu, ktorý previerku napriek vážnym okolnostiam udelil,“ napísala nadácia na sociálnej sieti s tým, že podnet adresovali Milanovi Krajniakovi, predsedovi výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ, a Ľubomírovi Galkovi, predsedovi osobitného výboru na kontrolu činnosti NBÚ. 

Previerku dostal Bonul ešte za bývalého vedenia

Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ Ľubomír Galko dnes osobne telefonoval s novým riaditeľom úradu Romanom Konečným. „Môžem týmto potvrdiť, že firme Bonul bola NBÚ udelená bezpečnostná previerka ešte počas bývalého vedenia úradu, konkrétne 6. 9. 2018. Uvedená informácia ma prekvapila, lebo už v tom čase existovali informácie, ktoré vrhali tieň pochybností na túto spoločnosť,“ uviedol v stanovisku. Bývalým riaditeľom bol Jozef Magala. 

Obom podnetom sa výbor bude venovať. „Ako predseda spomínaného výboru ich zaradím ako samostatný bod na najbližšie rokovanie výboru a postup v rámci možností, ktoré výbor má, preveríme. Rovnako sme to spravili v minulosti napríklad aj v prípade pána Viliama Jasaňa a pani Márie Troškovej, kedy výbor konal priamo z mojej iniciatívy,“ povedal s tým, že obaja neskôr opustili svoje posty v štátnej správe Jasaň stratil svoju previerku. „Riaditeľ NBÚ pán Roman Konečný mi prisľúbil v tejto veci maximálnu súčinnosť. O výsledku budeme verejnosť informovať prostredníctvom médií,“ dodal.

Viac o téme: NBÚBezpečnostná previerkaBonulNadácia Zastavme korupciuZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu