Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiskovci majú za sebou podstatný krok: Oficiálny vznik strany na spadnutie, podpisov majú dostatok

Strana Za ľudí má už dosť podpisov Zobraziť galériu (4)
Strana Za ľudí má už dosť podpisov (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - Strana bývalého prezidenta Andreja Kisku si podľa najnovších informácií prešla povinnou jazdou každého novovznikajúceho subjektu. Počas uplynulého júla mali na starosti hlavne zber podpisov potrebných pre vznik politickej strany. Kým v polovici júna len oznámili názov budúceho zoskupenia, teraz je už jasné, že oficiálne základy hnutia sú potvrdené dostatočným počtom podpisov od občanov.

O informácii ohľadom potrebného zisku podpisu prišiel portál Sme.sk. Zákonný limit o agende politických strán pritom upravuje minimálny počet podpisov na 10-tisíc, pričom pravosť týchto podpisov musí byť osvedčená.

Kiskovci majú za sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Podľa informácií spomínaného portálu by mala strana Za ľudí počet podpisov oznámiť začiatkom augusta, pričom spomínanú minimálnu hranicu na podpisy vraj prevyšujú o niekoľko tisíc. Na stole je teraz otázka ustanovujúceho snemu, ktorým si bežne prejdú všetky štandardné politické hnutia. Ten by sa mal uskutočniť koncom septembra.


Kiska vstúpil do boja o moc: Mladí, starí aj pomoc Radičovej! Stranu predstavil v srdci Slovenska


Kiska začal ešte v apríli

O tom, že Kiska založí politický subjekt sa už šepkalo dlhšie. Tieto zákulisné diskusie sa potvrdili v apríli tohto roka, kedy Kiska na sociálnej sieti ešte počas prezidentského mandátu zverejnil video o svojich budúcich politických plánoch. „Slovensko chce zmenu. Tieto voľby sme vyhrali. Teraz musíme vyhrať parlamentné voľby. Preto založím politickú stranu," povedal Kiska vo videu s odkazom na výsledky prezidentských volieb.

Kiskovci majú za sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V júni sa Kiska bezprostredne po odovzdaní prezidentského úradu pustil naplno do propagácie hnutia. Predstavil názov a aj niektorých členov. Politickú stranu nazval Za ľudí a predstavil aj niektorých členov. Medzi nimi sú starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký, bývalý hovorca a organizátor protestov pod záštitou iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská a medzi poslednými, ktorí sa k hnutiu pridali je aj odídenkyňa z Matovičovho hnutia OĽaNO Veronika Remišová.

Kiskovci majú za sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Viac o téme: PodpisyAndrej KiskaJuraj ŠeligaZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu