Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Smere sa vzbúrila časť východu: Drsný odkaz Pellegriniho, krajskí šéfovia reagujú

Robert Fico a Peter Pellegrini majú mať rozdielne predstavy o novom ministrovi financií. Nateraz sa však dohodli.  Zobraziť galériu (12)
Robert Fico a Peter Pellegrini majú mať rozdielne predstavy o novom ministrovi financií. Nateraz sa však dohodli. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Zdá sa, že napätie v Smere sa nepohybuje už len v hypotetickej rovine. Niekoľkí členovia košickej centrály poslali vedeniu strany list, v ktorom žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Nepáči sa im tiež, ako strana komunikuje veľké kauzy a žiadajú zvolanie veľkého snemu. Premiér Peter Pellegrini povedal, že je potrebná diskusia a strana musí prejsť zásadnou reformou. Krajskí predsedovia strany dnes odmietli, že by boli v strane nezhody alebo vzbura.

Niekoľko nespokojných členov košickej základne Smeru poslalo vedeniu strany list. Vadí im, že strana nekomunikuje, že neposkytla vysvetlenie veľkých káuz, ale aj to, že byť členom strany negatívne vplýva na ich životy. Výzvu iniciovala aj europoslankyňa Monika Smolková. Podľa krajského predsedu košickej centrály však ide len o jej názor a názor pár ďalších členov. Naopak Peter Pellegrini víta diskusiu o stave strany a priznáva, že je potrebná zásadná reforma. Krajskí predsedovia Smeru vzburu popierajú.

Aktualizácia 17:50 Reakcia prezidenta Andreja Kisku

Pnutie v najväčšej vládnej strane Smer-SD je obrovské, prezident Andrej Kiska ho však komentovať nebude. Povedal to prezident počas stredajšej rozlúčkovej návštevy v Trenčíne.  „Je to vec ich interných procesov. Vidieť, že to pnutie tam je obrovské, vidieť, že vnútri tejto strany si jej členovia uvedomujú, že aj táto strana potrebuje zásadnú reformu. Ale sú to ich interné záležitosti a záleží len na nich, len na členoch strany, ako si túto stranu predstavujú,“ doplnil Kiska.

Aktualizácia 14:35 Reakcia Moniky Smolkovej: Nespokojnosť je značná

V Smere sa vzbúrila
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Aktualizácia 14:15 Reakcia Jaroslava Bašku

Strana Smer je jednotná a o jej budúcnosti sa bude rokovať na riadnom sneme. Uviedol to v reakcii trenčiansky krajský predseda a člen predsedníctva Smeru Jaroslav Baška, ktorý zároveň kategoricky odmietol slová o vzbure v strane. Strana podľa neho nikdy nebránila svojim členom vyjadrovať sa k aktuálnej politickej situácii na Slovensku alebo vnútri strany a on ako predseda jednej z krajských organizácií vždy presadzoval otvorenú diskusiu vnútri strany a nie posielanie si odkazov cez médiá. 

Jaroslav Baška
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

„Predovšetkým si myslím, že akékoľvek politické vyjadrenia by nikdy nemali byť motivované vlastnými nenaplnenými ambíciami niektorých členov strany, v tomto prípade myslím aj pani bývalú europoslankyňu, ktorá už nebola na kandidátke do Európskeho parlamentu,“ odkázal Baška na Moniku Smolkovú. 

Trenčiansky krajský predseda jednej z vládnych strán zároveň považuje správy niektorých médií o vzbure v Smere za dezinterpretáciu. „Nie je to pravda, v strane Smer vždy budeme diskutovať o volebnom výsledku a každý člen môže demokraticky vyjadriť svoj názor. Strana je jednotná a určite budeme o jej budúcnosti rozhodovať na riadnom sneme. Pevne verím, že sa na sneme bude riešiť okrem personálnych otázok hlavne program, ktorý reprezentuje stranu voči občanom, voličom. Za 20 rokov sa ukázalo, že strana má výsledky a že sme už trikrát zostavili vládu,“ zdôraznil. Baška vylúčil, že by v Trenčianskom kraji vznikala alebo bola podobná iniciatíva. Na otázky, či by mali Robert Fico a Robert Kaliňák z čela strany odísť a či by mal Peter Pellegrini kandidovať na predsedu, neodpovedal. 

Smer netvoria papaláši

Premiér Peter Pellegrini dnes otvorene reagoval na medializované informácie o nespokonosti členov košickej centrály Smeru. „Stranu tvoria v prvom rade členovia, nie papaláši vo funkciách. Bez členov žiadna strana nemôže fungovať,“ uviedol s tým, že je normálne, že v takej veľkej strane ako je Smer chcú jej členovia vyjadriť svoj názor. „Vítam, že aj členská základňa chce diskutovať o budúcnosti strany Smer.“

V Smere sa vzbúrila
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pellegrini by skôr privítal, keby diskusia prebiehala vo vnútri strany. „Aktivitu kolegov z východu vnímam aj ako prejav toho, že tá diskusia do vnútra nezačala prebiehať, a preto možno pristúpili aj k takémuto verejnému tlaku alebo verejnej výzve a ja tú diskusiu vítam a veľmi rád sa jej zúčastním,“ povedal. 

Diskusia je potrebná

Či je to chyba Roberta Fica, že diskusia neprebieha, Pellegrini nekomentoval. „Základné otázky by ste mali smerovať na predsedu strany, ktorý ju riadi. Ako mieni ako predseda s touto výzvou naložiť a ako bude ďalej vo vedení strany pokračovať.“ Súčasťou výzvy bola aj požiadavka, aby Fico odstúpil a predsedom strany sa stal práve Pellegrini. Personálne otázky však zatiaľ nerieši a zopakoval, že sa treba pýtať Fica. 

Peter Pellegrini a Robert
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

„Ja sa skôr sústreďujem na to, aký bude obsah našej politiky. Či sa Smer vráti naspäť na tú stranu politického spektra, kam patrí a že sa nebude ďalej zaťahovať niekde do extrémov s cieľom získať si typ nejakého voliča,“ okomentoval situáciu. Požiadavke diskusie rozumie. „Je potrebné diskutovať. To, že sa to deje v médiách vnímam ako tlak členskej základne, keďže má pocit, že vo vnútri sa tá diskusia napriek všetkým udalostiam, ktoré tu doteraz boli, nezačala tak, ako by sa začať mala.“

Smer musí prejsť zásadnou reformou

K požiadavke na zvolanie mimoriadneho snemu sa Pellegrini nevjadril. Určite však vylúčil, že iniciatíva v Košiaciach  nesmerovala od neho. „Prosím vás, ja mám iné veci na práci. Určite nie, to môžem vylúčiť,“ povedal. Na možnosť, či nezvažoval možnosť, že by on bol výkonným predsedom strany a Fico iba čestným predsedom uviedol, že stranu čaká rozhodujúce obdobie. „Viem si predstaviť veľa vecí, ale aj veľmi veľa vecí si predstaviť neviem. Myslím si, že nás čaká rozhodujúce obdobie v strane a od toho bude závisieť, kto bude kde a či niekto ešte niekde bude.“

V Smere sa vzbúrila
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: glob)

Jeho cieľom je doviesť stranu k víťazstvu v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. „Urobím všetko preto, aby Smer vyhral voľby a aby mohol byť súčasťou vládnej koalície, ale preto bude musieť prejsť zásadnou reformou,“ povedal s tým, že prechod do inej strany nezvažuje. Sľúbil totiž, že do žiadnej inej politickej strany neprejde. Na záver dodal, že ak sa Ľuboš Blaha bude správať tak, ako doteraz, mal by skončiť na čele európskeho výboru. Zároveň uviedol, že strana hľadá generálneho manažéra a nie je to vec, ktorá by mala kohokoľvek trápiť. 

Fico je v zahraničí

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) pred rokovaním vlády uviedla, že situácia sa bude riešiť. O tom, či by mal podľa nej predseda strany Robert Fico zo svojej funkcie odísť, uviedla, že sa stretne s ostatnými členmi predsedníctva a vyjadrí sa k tomu potom. Podľa nej vznik celej situácie nie je problém. „Je to vec, ktorá sa má prediskutovať,“ uzavrela.

Peter Žiga a Robert
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Robert Fico je momentálne v zahraničí, povedal podpredseda Smeru a minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý je s ním aj s Kaliňákom v kontakte. Kde presne je, nechcel prezradiť. Na stanovisku strany sa zatiaľ čaká. Podľa našich informácií má Fico dva týždne dovolenku. Žiga dodal, že rodina si má upratať za rodinným stolom. „Tvrdé slová si máme povedať doma,“ povedal Žiga. „Máme deväť mesiacov pred voľbami. Budeme musieť hovoriť nielen o osobách a obsadení, ale aj o obsahu.“

Žiga však poprel, že by výzva vychádzala od neho, Pellegriniho a košického krajského predsedu Smeru-SD Richarda Rašiho, ktorých novinári označili za progresívne krídlo Smeru-SD. „Myslím si, že takéto veci by sa mohli riešiť trochu iným spôsobom,“ povedal. 

Pellegrini je v Smere 20 rokov, vypracoval sa a môže pokračovať

Situácia v Smere-SD je podľa jeho podpredsedu Petra Žigu neobvyklá, nemala by sa však riešiť v médiách a na verejnosti.Potvrdil tiež slová premiéra Petra Pellegriniho, že si strana musí ujasniť svoje hodnoty. „Budeme musieť obsahovo zadefinovať hodnoty sociálnej demokracie, či to ešte má byť sociálna demokracia. Ja sa k tomuto programu hlásim, ale sú predstavitelia strany, ktorí možno idú do inej polohy. Toto si treba vyjasniť a potom možno prestanú aj názorové konflikty a komunikácia zo strany vrcholových predstaviteľov strany bude jednotná,“ povedal Žiga.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

K výzve, aby na predsedu strany kandidoval premiér Peter Pellegrini Žiga povedal, že Pellegrini je v strane 20 rokov. „Postupoval od tých najnižších úrovní, cez krajské štruktúry a dostal sa až do vrcholového vedenia strany. Je plnohodnotne pripravený na pokračovanie,“ konštatoval.

Situáciu budú vyhodnocovať aj na krajskej rade v Prešove

Aktuálnu situáciu v strane Smer budú vyhodnocovať jej členovia na nadchádzajúcej krajskej rade v Prešove. Uviedol to krajský predseda strany v Prešove Vladimír Jánošík. K zverejnenej kritike sa však vyjadrovať nechcel. Z okresných štruktúr v kraji ale podobnú snahu, akú majú podľa medializovaných informácií niektoré stranícke organizácie, zatiaľ nezaznamenal.

„Krajskú radu máme naplánovanú na pondelok, kde chceme vyhodnotiť voľby. Myslím si, že sa najprv v rámci vnútrostraníckej diskusie musíme baviť o starostiach a radostiach, ktoré máme v strane a potom niečo hovoriť o personálnych veciach. Vnímam, odkiaľ to vyšlo, ale chcem sa v prvom rade baviť s okresmi o vecných problémoch a zhodnotiť eurovoľby. Myslím si, že tie rovnako ako prezidentské voľby, keď už neboli dobré, isto neboli ani zlé. Ak príde aj takáto téma a bude to potrebné, budeme sa jej venovať,“ uviedol Jánošík.

Nevolím Smer, ale podpisujem!

Iniciatíva Za slušné Slovensko rozbehla petíciu s názvom Nevolím Smer, ale podpisujem! Reagujú tak na otvorený list košických funkcionárov adresovaný vedeniu Smeru. „Nespokojní členovia strany Smer-SD si konečne všimli to, čo všetci spoločne hovoríme už od marca minulého roka - páni Fico a Kaliňák sú symbolmi korupcie a zneužitia politickej moci na rozkrádanie štátu a obohacovanie všetkých ´Bašternákov´ a ´Kočnerov´. Nerozumieme, prečo si to niektorí všimli až teraz, no ako hovorí jedno príslovie, lepšie neskoro ako nikdy," píšu v petícii členovia Za slušné Slovensko. 

V Smere sa vzbúrila
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Za slušné Slovensko)

Raši o liste: Je to názor Smolkovej

List je vyjadrením názoru okresnej predsedníčky Košice 3 a europoslankyne Moniky Smolkovej, ktorá preň zozbierala aj podporu členov okresnej rady. Uviedol to krajský predseda Smeru-SD Richard Raši. Situáciu s preferenciami a výsledkom eurovolieb si v strane podľa jeho slov uvedomujú a diskutujú o tom.

Peter Kažimír, Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

„V strane Smer-SD si uvedomujeme klesajúce preferencie a nie sme spokojní ani s výsledkom eurovolieb. Aj preto intenzívne diskutujeme na viacerých úrovniach, ako sa brániť tlaku na našu stranu. Táto diskusia však patrí na stranícku pôdu a nie do médií,“ doplnil vo svojom stanovisku.

Výzva šla predsedníctvu

Výzvu nespokojní členovia Smeru zaslali predsedníctvu listom. „Výzva išla predsedníctvu. Je to vnútrostranícka záležitosť a očakávame, ako sa k nej vyjadrí vedenie,“ povedala Smolková. Iniciátori výzvy chcú mimoriadny snem, kde by situáciu riešili. Smolková sa k tomu bližšie nateraz vyjadrovať nechce. Iniciátori výzvy žiadajú mimoriadny snem strany.

Fico a Kaliňák by mali odstúpiť

Padajúce preferencie a opakované kauzy ľudí zo Smeru vyvolali nespokojnosť medzi členmi strany na východom Slovensku. Niektoré stranícke organizácie poslali predsedníctvu Smeru výzvy, v ktorých žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií. Informoval o tom Denník N s tým, že organizácie tiež požadujú zvolanie mimoriadneho snemu a vyzývajú predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu. Výzvu poslali v utorok popoludní - dva dni po tom, ako strana prvýkrát od roku 2004 nevyhrala celoštátne voľby a v eurovoľbách ju s viac než štvorpercentným náskokom predbehla koalícia Progresívne Slovensko/Spolu.

V Smere sa vzbúrila
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ide o prvú širšiu otvorenú vzburu proti vedeniu strany od založenia Smeru na konci roku 1999. Predsedom je od začiatku Robert Fico a jeho najbližším spolupracovníkom je stále Robert Kaliňák, ktorý síce už nie je ministrom vnútra ani poslancom, post podpredsedu Smeru však neopustil. Smer až doteraz vystupoval a fungoval na verejnosti jednotne, bez vnútorných konfliktov a spory medzi členmi či organizáciami zostávali za dverami. Objavili sa nanajvýš jednotlivé odchody členov.

Krajskí predsedovia odmietajú vzburu - kompletné stanovisko

Sedem krajských predsedov strany SMER- SD prijalo nasledujúce stanovisko k vnútrostraníckej situácii. Ôsmy krajský predseda je aktuálne na zasadnutí vlády a preto sa nemohol k stanovisku vyjadriť. Po skončení zasadnutia vlády SR sa bude mať možnosť vyjadriť aj on a vyjadriť svoj postoj k vzniknutej situácii.

Strana SMER-SD nikdy nebránila svojim členom vyjadrovať sa k aktuálnej politickej situácii na Slovensku alebo vnútri strany. Ako predsedovia krajských organizácii sme vždy presadzovali otvorenú diskusiu vnútri strany a nie posielanie si odkazov cez médiá. A predovšetkým si myslíme, že akékoľvek politické vyjadrenia by nikdy nemali byť motivované vlastnými nenaplnenými ambíciami niektorých členov strany. Ako krajskí predsedovia strany SMER-SD chceme kategoricky poprieť dezinterpretáciu niektorých médií, že v strane SMER-SD sa deje vzbura. V strane SMER-SD budeme diskutovať o volebnom výsledku a každý člen môže vyjadriť demokraticky svoj názor. Ale strana je jednotná a určite budeme o budúcnosti strany rozhodovať na riadnom sneme.
Veríme, že sa na sneme bude riešiť okrem personálnych otázok hlavne program. Za 20 rokov sme ukázali, že máme výsledky vďaka, ktorým sme trikrát zostavili vládu.

Otvorený list Smeru

V liste členovia Smeru píšu o úbytku členov, nespokojnosti s klesajúcim počtom voličov strany s tým, že s nimi vedenie nekomunikuje. Nepáči sa im ani to, ako sa vyrovnali s kauzami Smeru, opisujú frustráciu z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj postup polície pod Robertom Kaliňákom. Pod list sa podpísali viacerí členovia aj okresní funkcionári z Košického kraja. Dostalo ho nielen predsedníctvo, ale aj všetky krajské a okresné organizácie.

Straníci teraz vyzývajú Fica a Kaliňáka, aby sami odstúpili aj zo straníckych funkcií. Predsedníctvo zasa, aby čo najskôr zvolalo mimoriadny snem, na ktorom sa budú voliť funkcionári. Píšu aj o tom, že strana sa má ospravedlniť občanom za situáciu v krajine. Členovia z východného Slovenska zároveň vyzývajú Petra Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu strany. Ten sa doteraz tejto téme vyhýbal, s blížiacim sa termínom volieb na jar budúceho roka sa však už téma, kto má stranu viesť do volieb, dlho odkladať nedá.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu