Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Má ich brániť, namiesto toho sa teší z finančnej rany: Šimkovičovej latexové párty nahnevali ľudí

Martina Šimkovičová Zobraziť galériu (6)
Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Minulý týždeň bola medializovaná informácia, že ministerstvo kultúry stoplo dotácie pre projekty LGBT spoločenstiev. K tejto téme sa vyjadrila aj podpredsedníčka výboru pre ľudské práva Martina Šimkovičová. Jej vyjadrenia sa však niesli v inom duchu, než by mnohí čakali.

Iniciatíva Inakosť vo štvrtok vydala vyhlásenie, že ministerka kultúry Ľubica Laššáková osobne rozhodla o tom, že ani jeden z projektov predložených organizáciami zastupujúcimi LGBT ľudí na oblasť kultúry nebude finančne podporený. S týmto krokom však vyjadrila veľký súhlas na sociálnej sieti aj nezaradená poslankyňa parlamentu Martina Šimkovičová. Bohužiaľ, jej názor ľudia nezdieľali. Ako podpredsedníčka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny by ich totiž mala brániť. 

Stopnutie dotácií pre LGBT projekty ma potešila

„Potešila ma dnešná správa z médií, že ministerstvo kultúry stoplo dotácie pre LGBTi projekty. Myslím si, že peniaze sa dajú využiť aj lepšie,“ uviedla Šimkovičová na internete. „Som rada, že naša vláda sa v tomto ohľade rozhodla nepridať k mimovládkam, liberálnym politikom z iných krajín a čelným predstaviteľmi EÚ, ktorí túto agendu pretláčajú,“ dodala. Pod jej statusom sa strhla lavína komentárov. Ľudia jej postoju nerozumeli. 

Martina Šimkovičová a Peter
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Mnohí totiž nechápali, ako sa môže členka výboru vyjadrovať na adresu menšín takýmto spôsobom, najmä ak má ich práva hájiť. „Ja len pevne verím, že sa nešupnete zasa do nejakej strany a mandát v marci neobhájite. To, že ste podpredsedníčka ľudskoprávneho výboru je smutné,“ napísal jeden z komentujúcich. Ďalší dodal otázku, prečo v 21. storočí šíri homofóbne názory a neznášanlivosť.

„Martina Šimkovičová je podpredsedníčkou výboru NR SR pre ľudské práva. Tak sa zdá, že ten status nepísala ona. Ako podpredsedníčka výboru by predsa mala byť odborníčka a ako členka žiadať od ministerky okamžité vysvetlenie alebo odísť,“ dodala žena v ďalšom komentári. 

Latexové párty si robte inde

Okrem toho facebooková stránka Prečo ľuďom hrabe zverejnila aj komunikáciu medzi Šimkovičovou a ďalším nespokojným občanom. „Dobrý deň, chcela by som sa vás spýtať, či je podľa vás v poriadku váš posledný status. Nespočíva vaša funkcia v zastávaní sa práv homosexuálne orientovaných ľudí ako zraniteľnej skupiny?“ napísala istá žena s tým, že by mala žiadať ministerku o vysvetlenie. Odpoveď zo strany Šimkovičovej bola drsnejšia. 

Má ich brániť, namiesto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Prečo ľuďom hrabe)

„Nie, absolútne,“ začala svoju správu podpredsedníčka výboru. „Žiaden môj kamarát homosexuál tieto pochody nepodporuje a peniaze na tieto pochody nepodporujem ani ja. Treba ich dať tam, kde ich potrebujú, určite nie na tieto latexové zvrátenosti,“ odpísala Šimkovičová. Podľa nej „normálni homosexuáli normálne žijú aj pracujú a necítia sa byť diskriminovaní“. 

O žiadnom porušovaní práv teda nemôže byť reč. „Latexové párty si robte tam, kde sa na vás nemusia pozerať deti na ulici. Zvláštne, že homosexuáli, čo žijú ako heterosexuáli, lebo sú to normálni ľudia bez choroby, sa tohto nikdy nezúčastňovali. Opýtajte sa ich prečo,“ ukončila svoju odpoveď.

Nemôže to byť o tom, kto má sympatizantov

Predsedníčka ľudskoprávneho výboru Anna Verešová považuje za najdôležitejšie fakty. „Preto žiadam ministerku kultúry, aby nám poskytla analýzu dotácií poskytnutých za posledných desať rokov na aktivity organizácií, ktoré presadzujú určité hodnotové a filozofické postoje ku kultúrno-etickým otázkam,“ uviedla pre Topky Verešová. 

Anna Verešová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Podľa nej je najvyšší čas, aby boli prijaté presné a spravodlivé pravidlá, zásady a princípy rozdeľovania alebo nerozdeľovania dotácií takýmto organizáciám. „Nemôže to byť o tom, kto si čo presadí alebo kto má sympatizantov v hodnotiacej komisii.“

Projekty LGBTI združení sa môžu uchádzať o dotácie aj v 2. kole

LGBTI združenia podobne ako ostatní uchádzači, ktorí so svojimi projektmi neuspeli v prvom kole dotačného programu Kultúra znevýhodnených skupín, sa môžu prihlásiť do druhého kola tejto výzvy. S jednotlivými predkladanými projektmi sa chce oboznámiť aj ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková. Ministerstvo o tom informovalo v reakcii na medializované informácie o údajnom zámernom odmietnutí dotácií na projekty LGBTI v dotačnom programe rezortu.

V Bratislave sa zišli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Barbora Palovičová informovala o tom, že druhé kolo výzvy bolo vypísané 2. mája, pričom rezort to oznámil v utorok 14. mája. „Podmienky programu sú upravené tak, že sa doň môžu prihlásiť všetci neúspešní uchádzači z prvého kola,“ zdôraznila Palovičová. „Vzhľadom na citlivosť tejto témy sa ministerka kultúry osobne zúčastní na rokovaní poradnej komisie, aby sa podrobne oboznámila s kvalitami všetkých predkladaných projektov,“ dodala.

Stopnuté dotácie

Iniciatíva Inakosť vo štvrtok vydala vyhlásenie, že ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) osobne rozhodla o tom, že ani jeden z projektov predložených organizáciami zastupujúcimi LGBTI ľudí v dotačnom programe na oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva nebude finančne podporený. Poukazuje na nepridelenie finančných prostriedkov na osem projektov organizácií Iniciatíva Inakosť, Dúhový Pride Bratislava a divadlo Nomantinels.

Ľubica Laššáková
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Výkonný riaditeľ iniciatívy Martin Macko poukázal na to, že odôvodnenie, ktoré zverejnil rezort na svojej stránke a v ktorom nepridelenie vysvetľuje tým, že pri obmedzených zdrojoch rozhodovala kvalita projektov, nekorešponduje s názorom odbornej komisie. „Zo sprístupnených dokumentov jasne vyplýva, že odborná komisia navrhla na podporu šesť z ôsmich projektov. Medzi nimi aj Filmový festival inakosti 2019 s navrhovanou podporou 35.000 eur a Dúhový Pride Bratislava 2019 s podporou 19.000 eur. Rekordná výška navrhovanej podpory svedčí o vysokej kvalite projektov,“ uviedol Macko. Za nepridelením vidí osobné rozhodnutie Laššákovej vzhľadom na to, že ministerka má v schvaľovacom procese posledné slovo. 

Viac o téme: Martina ŠimkovičováLGBTĽubica Laššáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu