Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predkladanie klamlivých informácií do registra: Proces by mal byť overiteľný, tvrdí Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Dobrovoľné vymazanie sa z registra partnerov verejného sektora by nemalo znamenať skončenie preverovania. Ak už raz niekto klamal pri predkladaní informácií do registra, proces by mal byť overiteľný. V rozprave k zákonu o registri partnerov verejného sektora to povedala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

"Myslím si, že je to vec, ktorá je ošetriteľná, aby v takom prípade aj dobrovoľné vymazanie sa neznamenalo aj automaticky skončenie preverovania," skonštatovala Žitňanská s tým, že za posledný rok sa ukázalo ako problémové práve účelové vymazanie sa z registra v snahe vyhnúť sa vyšetreniu prípadu. Hovoriť by o tom chcela ešte v druhom čítaní, kde vidí možnosti na spresnenie návrhu, aby bolo okrem toho jasné aj to, aké transakcie zákon upravuje, aké sú výnimky a podobne.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) reagoval tým, že s odborníkmi hľadali správne riešenie. "Bohužiaľ, nedokážeme nájsť 100-percentnú formuláciu, ale stále sa o nej môžeme baviť," podotkol. Presne tie konania, ktoré sa podľa jeho slov medzitým rozbehli, budú dôvodom stretnutia so sudcami aj odborníkmi.

Snahou rezortu spravodlivosti, ktorý návrh predložil, je nájsť vhodné vyváženie právnej úpravy z pohľadu verejného záujmu a záujmov partnerov verejného sektora. Cieľom návrhu je okrem iného nanovo vymedziť pojem "partner verejného sektora", a tým aj okruh osôb, ktoré sa povinne zapisujú do registra partnerov verejného sektora postupom podľa tohto zákona.

Viac o téme: ExministerkaLucia ŽitňanskáGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu