Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Parlament bude rokovať o návrhu novely protischránkového zákona

Parlament SR
Parlament SR (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Rokovanie 45. schôdze parlamentu dnes pokračuje tretím rokovacím dňom a návrhmi z dielne rezortu spravodlivosti. Poslanci si v úvode schôdze odsúhlasili, že v pondelok 13. mája budú hlasovať len o 17:00.

Poslanci, ktorých je v pléne zatiaľ len hŕstka, sa ako prvému venujú návrhu novely zákona o registri partnerov verejného sektora (tzv. protischránkový zákon). Novela reaguje predovšetkým na poznatky z praxe. V súčasnosti platný protischránkový zákon vypracoval rezort spravodlivosti ešte za ministrovania Lucie Žitňanskej. Podľa súčasného šéfa ministerstva Gábora Gála (Most-Híd) je zákon funkčný a splnil základné ciele, na ktoré bol určený.

Štát podľa neho v súčasnosti vie, s akými spoločnosťami obchoduje, keďže tieto firmy musia byť registrované v evidencii partnerov verejného sektora. Známe sú tiež osoby, ktoré čerpajú konečné výhody, prípadne sú zapojené do samotných obchodov. Rezort považoval za nevyhnutné protischránkový zákon vyhodnotiť po jeho zavedení.

„Cieľom predkladaného návrhu zákona je v reakcii na vyhodnotenie právnej úpravy registra partnerov verejného sektora vykonať korekcie tak, aby bol zachovaný jej účel vymedzený Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky a zároveň, aby došlo k vyváženiu právnej úpravy tak, aby sa odbúrala zbytočná administratívna záťaž tam, kde je to účelné," uviedol minister v pléne.

Parlament dnes zamestná aj návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne ministerstva zdravotníctva. Cieľom novely je zriadenie nového typu ambulancie záchrannej zdravotnej služby, ktorá bude určená najmä na neodkladnú prepravu pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami, teda na neodkladnú prepravu pacienta, ktorého zdravotný stav si vyžaduje poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas jeho prepravy, a to predovšetkým medzi zdravotníckymi zariadeniami.

Viac o téme: ParlamentSchôdzaRokovanie Lucia ŽitňanskáGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu