Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protest proti prijatiu novely zákona o štátnych symboloch: Reakcia Danka a Mosta-Híd

Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Novela zákona o štátnych symboloch bola prijatá len preto, aby nemali slovenskí hokejisti na dresoch zohyzdený štátny znak. Uviedol to po stretnutí s organizátormi dnešného protestu proti prijatiu novely predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Tiež pripomenul, že novela nezakazuje hrať či spievať hymnu inej národnosti. Podľa jeho slov to platí iba v prípade štátnych sviatkov. Danko bude rešpektovať, pokiaľ strana Most-Híd nepodporí novelu potom, ako ju na hlasovanie parlamentu vrátil prezident Andrej Kiska. V takom prípade bude podľa šéfa národniarov platiť doterajší právny stav. Organizátori protestu majú predsedovi parlamentu poslať svoje argumenty písomne aj s odôvodnením. Protestujúcich podporila aj strana Most-Híd, ktorá v písomnom stanovisku uviedla, že si želá rovnaký scenár, teda, že novela v súčasnom znení nebude prijatá.

Zľava: Zsolt Király, Béla Halász, István Samu, Titus Németh a predseda parlamentu Andrej Danko (vľavo v pozadí)
Zobraziť galériu (3)
Zľava: Zsolt Király, Béla Halász, István Samu, Titus Németh a predseda parlamentu Andrej Danko (vľavo v pozadí)  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"Zákon nehovorí o zákaze hymny cudzej krajiny, hovorí výslovne iba o doplnení. Pôvodný zákon platí od roku 1993 a hranie zahraničnej hymny nezakazuje. Ak Most-Híd nebude hlasovať za vrátený zákon prezidentom, nepôjde o porušenie koaličnej dohody. Novela bola prijatá len preto, aby nemali hokejisti zohyzdený znak na dresoch," povedal Danko po stretnutí s organizátormi protestu pred parlamentom. Predseda NR SR doplnil, že organizátori protestu majú poslať svoje pripomienky. "Toto stretnutie vzniklo podľa mňa z nedorozumenia a rešpektujem aj organizátorov protestu. Majú poslať svoje stanovisko písomne aj s argumentami," doplnil Danko. Predseda SNS pozval na diskusiu demonštrantov potom, ako protestovali pred budovou Národnej rady SR.

Druhý zľava: Predseda parlamentu Andrej Danko, Titus Németh, István Samu, Béla Halász, Zsolt Király
Zobraziť galériu (3)
Druhý zľava: Predseda parlamentu Andrej Danko, Titus Németh, István Samu, Béla Halász, Zsolt Király  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Most-Híd nedopustí zákaz hrania a spievania maďarskej hymny

Most-Híd nikdy nedopustí, aby spievanie maďarskej, ale ani poľskej, ukrajinskej, českej či inej hymny demokratického štátu bolo zakázané a jej hranie a spievanie sankcionované. Preto podal pozmeňujúci návrh zákona a štátnych symboloch. Píše sa to v stanovisku strany k nedeľnému protestu príslušníkov maďarskej menšiny pred budovou Národnej rady SR.

“Poslanci Most-Híd našli riešenie aj pre prípad prelomenia prezidentského veta parlamentom. Navrhli pozmeňujúci návrh, ktorý poslanci prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní, práve preto, aby výklad ustanovenia o spievaní a hraní hymny iných štátov bol pre každého jednoznačný. Aby každý vedel, že toto právo im nikto neodopiera a žiadny zákon nezakazuje,” uvádza sa v stanovisku strany, ktorá správanie organizátorov protestu považuje za nezodpovedné.

“Rozdúchavať oheň je oveľa jednoduchšie, ako hasiť požiar," tvrdí Most-Híd, ktorý organizátorov vyzval, aby si vážili pokojné spolunažívanie. Niektoré politické strany a politici podľa Mosta-Híd zneužili situáciu a využili dobrú vieru občanov, pre ktorých je maďarská hymna zároveň modlitbou. Situácia okolo Zákona o štátnych symboloch sa nedá vyriešiť pred parlamentom, ale v parlamente, a poslanci Mosta-Híd urobili potrebné kroky, tvrdí strana, ktorá podľa vlastných slov desať rokov pracovala na zlepšení dobrého a pokojného spolunažívania, v čom chce pokračovať aj v budúcnosti.

Viac o téme: Andrej DankoZákon o štátnych symboloch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu