Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenská komora exekútorov žiada Gála, aby stiahol návrh zákona o zastavení exekúcií

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská komora exekútorov (SKE) žiada ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby stiahol z Národnej rady SR návrh zákona o zastavení starých exekúcií. Informovala o tom hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová. Komora upozorňuje, že navrhovaná legislatíva je neprijateľná, rezort podľa nej návrh predložil bez vedomia SKE. Exekútori sa tiež obávajú, že návrh môže byť protiústavný.

Nová legislatíva podľa exekútorov nepomáha dlžníkom, ktorí sa poctivo snažia splácať svoje záväzky a preferuje pomoc tým, ktorí ich z rôznych príčin nesplácajú. "Problémy ľudí, ktorí sa dostali do osobne nezvládnuteľnej finančnej situácie, dostatočne rieši aktuálna verzia osobných bankrotov, vďaka ktorým sa doteraz zastavilo už približne pol milióna exekúcií," uvádza sa vo vyhlásení Konferencie exekútorov, ktorý je najvyšším orgánu komory.

Krok ministerstva spravodlivosti, ktoré návrh zákona predložilo do vlády bez ukončeného rozporového konania a bez vedomia SKE ako jedinej reprezentantky exekútorského stavu, považujú exekútori za neférový. "Ak raz chce štát viesť svojich občanov k tomu, aby sa voči svojim záväzkom správali zodpovedne, musí tak urobiť predovšetkým on sám," pripomenuli vo vyhlásení.

Výška navrhovanej paušálnej odmeny podľa komory nezohľadňuje skutočné náklady, ktoré exekútori vynaložili na úkony v exekučnom konaní a sú násobne vyššie ako navrhovaný paušál. "Mnohé z týchto nákladov pritom išli priamo štátu za rôzne výpisy z registrov či iné poplatky. Ak štát žiadal exekútorov, aby vymáhali pohľadávky a garantoval im pritom konkrétne podmienky, ich spätné zrušenie je z právneho hľadiska retroaktívne a pohybuje sa na hrane ústavnosti," doplnili.

Komora upozorňuje občanov, že nová legislatíva ešte nie je účinná, nie je známa jej konečná podoba a jedinou cestou na skutočné vyriešenie svojich problémov je uhradiť všetky svoje podlžnosti. Konferencia exekútorov tiež zaviazala novozvolené prezídium, aby požiadalo nezávislú organizáciu o vypracovanie právnej analýzy návrhu zákona.

"Ak nám analýza ukáže protiústavnosť zákona, sme pripravení sa brániť aj na Ústavnom súde Slovenskej republiky a nevylučujeme ani medzinárodné možnosti ochrany našich práv. V prípade nestiahnutia návrhu zákona predkladateľom budeme apelovať na poslancov Národnej rady SR a poskytovať im všetky potrebné argumenty, aby tento zákon zásadným spôsobom upravili," uvádza vyhlásenie. 

Po oboznámení sa s prvými stanoviskami právnickej obce, významných zamestnávateľov i samosprávy považuje komora za zrejmé, že zákon nemá širokú podporu a naráža na významný nesúhlas mnohých zainteresovaných strán. "Preto ho považujeme za čisto politický a účelový krok pred blížiacimi sa európskymi i parlamentnými voľbami a za škodlivú právnu normu pre Slovensko," uzavrela SKE.

Gál stiahnutie odmieta

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) považuje vládny návrh zákona o zastavení starých exekúcií za spravodlivý. "Očakávajú ho nielen občania, ale aj samotní exekútori, pričom od mnohých mám ohlasy, aby sa etapa nevymožiteľných exekúcií už skončila," uviedol Gál. Zastavenie starých exekúcií podľa neho neznamená škrtanie dlhov, naopak, vláda chce odbremeniť súdy, ktoré podľa Gála nie sú určené na to, aby spravovali cudzie pohľadávky, ale aby súdili. "Očakávam, že výkon spravodlivosti bude rýchlejší, čo pocítia aj občania, ktorí sa skôr dostanú k prerokovaniu ich vecí. Návrh preto nestiahnem," hovorí minister. 

Hoci zastavenie starých exekúcií prinesie so sebou určité finančné náklady, podľa Gála sa odbremenením súdov nebude zo štátneho rozpočtu utrácať na neefektívne spravovanie exekúcií. "Pôvodné prehnané nároky výšky náhrad pre exekútorov museli byť ustanovené na jednotnú prijateľnú sumu, ktorou ministerstvo financií chcelo ustrážiť štátnu pokladnicu," doplnil. Mnohí dlžníci podľa neho vďaka opatreniu sa budú môcť zapojiť do legálneho pracovného procesu a prispievať tak do systému. "V prípade, že dôjde k opätovnej exekúcii, s príjmom už budú môcť svoje dlhy splácať. Ostatní dlžníci, ktorí túto možnosť mať nebudú, majú stále možnosť oddlžiť sa prostredníctvom osobného bankrotu. Stačí, aby navštívili centrum právnej pomoci, ktoré im s tým pomôže," priblížil Gál. 

Viac o téme: SlovenskoGábor GálNávrh zákonaSlovenská komora exekútorovZrušenie exekúcií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu