Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Súd ešte nevytýčil termíny procesov s Kotlebovcami: Zákaz strany sa bude riešiť v utorok

Kotlebovci chcú sprísniť zákon o potratoch
Kotlebovci chcú sprísniť zákon o potratoch (Zdroj: Foto: SITA/Jana Birošová, Diana Černáková, Marko Erd)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR zatiaľ nevytýčil termín procesu - zasadnutia s predsedom parlamentnej ĽSNS Marianom K., ktorý v minulosti rozdal kontroverzné šeky chudobným rodinám. Rovnako senáty NS SR zatiaľ nevytýčili termíny svojich zasadnutí v prípade dvoch ďalších poslancov za ĽSNS - Stanislava M. a Milana M. obžalovaných v dvoch iných kauzách z extrémistických trestných činov.

"Predmetné trestné veci napadli Najvyššiemu súdu v auguste 2018. Senát momentálne v oboch prípadoch študuje spisový materiál. Snahou NS je rozhodnúť v čo najkratšom čase. Termíny verejných zasadnutí zatiaľ vytýčené nie sú," uviedla v stredu hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová na margo káuz poslancov Stanislava M. a Milana M.

V prípade šekov predsedu Mariana K. hovorkyňa NS SR zopakovala, že táto trestná vec bola na NS SR doručená 24. septembra minulého roka."Senát NS SR sa potrebuje podrobne oboznámiť s nálezom ÚS SR z 9. januára 2019, v ktorom sa konštatuje, že niektoré časti ustanovení Trestného zákona týkajúce sa trestných činov extrémizmu sú v rozpore s Ústavou SR. Po preštudovaní si písomného odôvodnenia nálezu ÚS SR bude senát NS SR v trestnej veci Mariana K. ďalej postupovať v zmysle platnej legislatívy,"  uviedla.

Známy je už termín pojednávania päťčlenného senátu Správneho kolégia NS SR v prípade zákazu, rozpustenia ĽSNS. Zasadnutie je naplánované na utorok v dopoludňajších hodinách. Návrh na rozpustenie strany podal na NS SR generálny prokurátor Jaromír Čižnár v máji 2017, teda pred takmer dvoma rokmi. Senát NS SR doteraz skúmal procesné podmienky konania, študoval rozsiahly a právne náročný spisový materiál.

V prípade predsedu ĽSNS Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odmietol v prvej polovici septembra 2018 obžalobu na neho z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Mariana K. obvinili za darovanie šekov chudobným rodinám v hodnote 1488 eur. Sudca ŠTS rozhodol o odmietnutí obžaloby a vec vrátil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Poslanca NR SR Stanislava M. samosudca ŠTS v Pezinku zase na začiatku júla oslobodil spod obžaloby. Prokurátor Stanislava M. obvinil zo zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia pre hanlivý status na sociálnej sieti, ktorý bol podpísaný jeho menom. Podľa sudcu nebolo preukázané, že status napísal poslanec. Prokurátor sa na mieste odvolal, vec sa tak dostala na NS SR.

Poslanca NR SR Milana M. zase odsúdil 16. apríla minulého roku ŠTS, pracovisko Banská Bystrica na peňažný trest 5000 eur. Ak ho nezaplatí, hrozí mu polročné väzenie. Verdikt nebol právoplatný, poslanec sa voči nemu odvolal a prokurátor tiež, trest bol podľa neho nízky. Milan M. čelil obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Dôvodom boli jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu.

Viac o téme: SlovenskoNajvyšší súdĽSNSZákaz strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu