Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Politici hodnotili voľbu ústavných sudcov i kandidatúru Šefčoviča: Eurokomisár vyhovuje aj opozícii

Erik Tomáš Zobraziť galériu (7)
Erik Tomáš (Zdroj: Reprofoto RTVS)

BRATISLAVA - Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič silno zvažuje kandidatúru na prezidenta a svoje rozhodnutie oznámi na budúci týždeň. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to v nedeľu povedal poslanec NR SR Erik Tomáš. Témou bola aj voľba ústavných sudcov. Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála je voľba otvorená, opoziční poslanci uviedli, že voľba Roberta Fica je nemysliteľná.

"Robert Fico ponúkol kandidatúru Marošovi Šefčovičovi," potvrdil Tomáš. Prezradil tiež, že Šefčovič bol medzi menami, ktoré strana Smer-SD od začiatku zvažovala. "Je to človek, ktorý sa zakaždým snaží hľadať konsenzus," opísal Šefčoviča poslanec. Vyzdvihol tiež jeho schopnosť reprezentovať Slovensko v zahraničí.

Opozícii Šefčovič nevadí

Tomáš potvrdil, že Smer-SD oslovil s kandidatúrou podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorý by mal oznámiť verdikt v priebehu budúceho pracovného týždňa. Podľa Tomáša ide o skúseného človeka, ktorý by bol pre Slovensko ideálnym prezidentom. Za dobrého kandidáta Šefčoviča v relácii označil aj poslanec Národnej rady SR a predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. "Ale keď bude kandidovať s podporou zločineckej organizácie, stáva sa pre nás neprijateľný," vyhlásil.

Politici hodnotili voľbu ústavných
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Svojho vlastného kandidáta má aj strana Most-Híd, keď sa o post prezidenta bude uchádzať jej predseda Béla Bugár. Toho označil minister spravodlivosti Gábor Gál za vzor, a podľa neho už je Slovensko pripravené na prezidenta, ktorý pochádza z národnostnej menšiny. Navyše má Bugár dostatočné kvality, aby bol schopným prezidentom. Liberáli dlhodobo presadzujú vedca Róberta Mistríka, ktorý by podľa Galka pôsobil nadstranícky a prezentuje dostatočné morálne a odborné kvality. Vlastného kandidáta zrejme nebude mať hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, kde sa podľa Matoviča zaoberajú možnosťou podpory niektorého z doterajších kandidátov.

Voľba ústavných sudcov je otvorená

Voľba ústavných sudcov je podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála otvorená a je potrebné, aby sa jednotliví kandidáti prejavili. Uviedol takisto v diskusnej relácii. Gál pripomenul, že koalícia schválila čiastkové zmeny, ktoré viedli k zlepšeniu voľby nových sudcov. Matovič sa domnieva, že problémom bude tajná voľba, pretože koalícia tajne zvolí svojich vlastných kandidátov a ovládne mocensky Ústavný súd SR.

Politici hodnotili voľbu ústavných
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Ficova účasť je nemysliteľná

Podľa Tomáša je tajná voľba výdobytkom Nežnej revolúcie a poslanci vďaka tomu môžu hlasovať podľa svojho presvedčenia a svedomia. Zároveň doplnil, že Robert Fico má dostatočné odborné predpoklady na ústavného sudcu. Opozičný poslanec Ľubomír Galko považuje Ficovu účasť za nemysliteľnú, zároveň liberálom podľa Galka neprekáža, ak sa o post ústavných sudcov uchádzajú politici, ale musia spĺňať morálne a odborné predpoklady. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

„Určite ma pozitívne prekvapil počet kandidátov na ústavných sudcov aj napriek silnej antikampani zo strany prezidenta či opozície. Požiadavky na ústavných sudcov stúpli, presadili sme síce čiastkové veci, ale v konečnom dôsledku vedú k zmene k lepšiemu,“ povedal Gál.

Zlý vtip

Tiež doplnil, že je potrebné dostatočne preveriť jednotlivých kandidátov, či už v pozitívnom slova zmysle, alebo negatívnom. Podľa Erika Tomáša je bežnou praxou, že sa o post ústavných sudcov uchádzajú politici, ktorí majú dostatočný kredit. „Je to absolútne v poriadku, pretože politici normálne kandidujú na post ústavných sudcov. Videli sme to v minulosti, aj v zahraničí, aj na Slovensku. Máme veľa poslancov, ktorí sa stali sudcami. Iba na Slovensku sa z toho stáva téma a robí sa z toho cirkus,“ uviedol Tomáš. Podľa jeho slov je nominácia Roberta Fica pre Ústavný súd SR reklamou, akú doteraz nikdy nemal.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto RTVS)

Igor Matovič naopak Ficovu nomináciu považuje za zlý vtip. Podľa jeho slov hrozí mocenské ovládnutie ústavného súdu stranou Smer-SD, čo bude znamenať podľa jeho slov beztrestnosť politikov na ďalších dvanásť rokov. Matovič zároveň žiada, aby bola voľba sudcov verejná. „Uvidíme, ako tá voľba sudcov skončí. Ešte sa totiž len ukáže, či to bude fraška. Ústavný súd je v zahraničí vzorom a akousi výkladnou skriňou justície, kde by mali byť len tí najlepší z najlepších. Obávame sa, že na konci dňa bude na Slovensku z ústavného súdu iba politický orgán strany Smer,“ povedal Matovič.

Podľa SaS politici môžu ísť na ÚS, no nie tí skorumpovaní

Opozičná strana SaS podľa slov Ľubomíra Galka nemá problém s politikmi medzi kandidátmi, pokiaľ splnia základné predpoklady. Robert Fico podľa Galka takým nie je. „My si nemyslíme, že by politici nemohli ísť na ústavný súd, ale nemôžu tam ísť skompromitovaní politici bez morálky. Ústavný súd SR sa predsa nemôže stať skladom ľudí, ktorí si chcú zabezpečiť pohodlný dôchodok a beztrestnosť,“ povedal Galko.

Viac o téme: Prezidentské voľbyMaroš ŠefčovičErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu