Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politický príbeh Roberta Kaliňáka: Druhý človek Smeru končí v parlamente, na krku má množstvo káuz

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Ikonický predstaviteľ strany Smer-SD sa po rokoch v parlamente odhodlal k záväznému kroku. Svoje pôsobenie v parlamente už nechce predlžovať a prichádza náhly odchod. Aj takýto bol politický život ešte stále aktuálneho podpredsedu najsilnejšieho parlamentného zoskupenia v národnej rade.

Politicky nepriestrelnému Robertovi Kaliňákovi po prvýkrát zlomila väz dvojnásobná úkladná vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pod palcom mal vtedy celé ministerstvo vnútra, políciu nevynímajúc. Kým v marci rezignoval na funkciu ministra vnútra, v týchto dňoch sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie na pôde národnej rady a chystá sa na obnovenie advokátskej licencie.


Definitívne rozhodnutie Kaliňáka: Do konca roka odídem z parlamentu, chcem splatiť svoj dlh


Kaliňák pôsobil v parlamente viac ako dvanásť rokov a za tú dobu si na účet pripísal účasť na viacerých kauzách politického, ale aj podnikateľského charakteru.

Biely kôň v kauze Kovošrot

Jedna z prvých káuz, ktorá sa spomína v súvislosti s menom bývalého ministra vnútra je prípad Kovošrot. V roku 2006 (keď Smer prvýkrát vyhral parlamentné voľby) v ňom vystupoval ako jeden z aktérov. Zadlžená firma Kovošrot sa stála súčasťou konkurzu. Správca konkurzu, ktorý najskôr vyhlásil verejnú súťaž následne prvé kolo zrušil.


Matovič dostal od Kaliňáka poriadnu facku: Ste futbalová baletka, nikdy ste neboli chlap!


Firma Krupp, ktorá patrila Kaliňákovi, v druhom kole Kovošrot kúpila za 25 miliónov slovenských korún. Podľa bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka bola dôsledkom tejto kúpy možnosť prístupu k viacerým lukratívnym pozemkom v celkovej hodnote 57 miliónov slovenských korún. Kauzou sa zaoberal aj bratislavský krajský súd. Kaliňák ale akúkoľvek spojitosť s podozrivým nákupom Kovošrotu poprel. Na celý prípad upozornil aj líder opozičného OĽaNO Igor Matovič, keď Kaliňáka v priamom prenose vo verejnoprávnej televízii označil za bieleho koňa. Túto skutočnosť pripustil aj Palko: "Po prvé Kaliňák zbohatol na podozrivom konkurze, v ktorom bol objektívne viackrát porušený zákon. Druhá možnosť je, že Kaliňák fungoval ako majiteľ a konateľ firmy na transfer majetku Kovošrotu, čomu sa hovorí biely kôň. Tretej možnosti niet," povedal Palko.

Kauza Malinová

Azda najpopulárnejšou sa v prvých mesiacoch ministrovania Kaliňáka stala kauza Hedvigy Malinovej. V auguste 2006 ohlásila polícii, že ju v Nitre po ceste do školy napadli dvaja muži kvôli tomu, že hovorila po maďarsky. V tom čase bola na ceste na skúšku a po čine jej napísali na blúzku vetu Maďari za Dunaj.

Hedviga Malinová bezprostredne po čine.
Zobraziť galériu (3)
Hedviga Malinová bezprostredne po čine.  (Zdroj: Polícia/TASR)

Celé policajné vyšetrovanie sa dialo počas vlády Smeru, HZDS a SNS. Národniari pod vedením vtedajšieho predsedu Jána Slotu dosť ostro presadzovali protimaďarské nálady a myšlienky. Vyšetrovanie bolo skončené v polovici septembra so záverom - skutok sa nestal. Vtedajší šéf rezortu vnútra Kaliňák oznamoval výsledky vyšetrovania a prezentoval konkrétne dôkazy. Zároveň uviedol, že Hedviga klamala, podľa Kaliňáka išlo o notorickú klamárku.

Trhavina v batohu a medzinárodný škandál

Slovensko sa v roku 2010 dostalo do nelichotivého medzinárodného povedomia. Celý prípad vyštartoval po cvičení psov v Poprade. Tieto cvičenia boli zamerané na trhaviny. Čo rozvírilo vody kontroverzie bola skutočnosť, že po samotnom cvičení sa jedna z výbušnín RXD ocitla v batohu Slováka Štefana Gondu, ktorý s ňou odletel do Írska.

Gonda, ktorého trvalý pobyt bol v Dubline, strávil niekoľko hodín vo väzbe, pričom medzičasom nebolo stále vyjasnené, ako sa výbušnina dostala do spomínaného batohu. Nebol dokonca ani jasný čas, kedy naše orgány informovali tie írske, že sa táto výbušnina v batohu vyskytla. Prípad sa mal ťahať až tri dni, kým sa všetko vyjasnilo. Bola to jedna z prvých káuz, kvôli ktorej Kaliňák čelil výzvam na rezignáciu. Gondovi bolo vyplatené odškodné 18-tisíc eur.

Obchody s Ladislavom Bašternákom

Dvojitému pokusu o odvolanie musel Kaliňák čeliť aj v roku 2016, kedy vyšlo najavo jeho priznanie, že v roku 2013 kúpil od Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Kúpu mal realizovať pomocou úveru, ktorý si zobral od Tatra banky. Ten bol bo výške 500-tisíc eur. Nakoniec za tento podiel v spoločnosti zaplatil 430-tisíc eur.

Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Opozícia vtedy tvrdila, že obchod sa uskutočnil v čase, keď Bašternáka vyšetrovala finančná správa. Podľa Matoviča odkúpenie podielov vo firme za nízku cenu bolo možné považovať za úplatok za zastavenie vyšetrovania.

Unesený Vietnamec

Najskloňovanejšou sa bezpochyby stala kauza Vietnamec, ktorá otriasla Slovenskom v priebehu tohto roka. Priamy skutok, ktorý je jadrom tejto kauzy sa však udial ešte v lete roku 2017. Vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh bol za bieleho dňa unesený z metropoly Nemecka.

Trinh Xuan Thanh na súde.
Zobraziť galériu (3)
Trinh Xuan Thanh na súde.  (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

Tieto tvrdenia priniesol krajinský kriminálny úrad a nemecký mienkotvorný denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Thanh bol vo Vietname vyšetrovaný kvôli viacerým hospodárskym zločinom. Vietnamec sa mal do Vietnamu dostať aj za asistencie slovenskej strany, ktorá na tento čin mala použiť slovenský vládny špeciál.


Kaliňák obrátil únos Vietnamca na ďalší útok: VIDEO Žiada ospravedlnenie a chce sa súdiť s Kiskom


Práve Kaliňák mal v prípade zohrať veľkú úlohu. Autá podozrivých boli podľa GPS súradníc v blízkosti vládneho hotela Bôrik práve v čase, keď sa mal daný skutok odohrávať. Práve táto skutočnosť bola hnacím motorom celej kauzy. V hoteli sa v tom čase konalo stretnutie vietnamských a slovenských politikov aj za účasti samotného Kaliňáka. Dnes už bývalý minister vnútra celú kauzu označil za vymyslenú, neskôr absolvoval aj detektor lži. „Je mi úplne jedno, či napíšu pravdu alebo lož, nie sú pre nich dôležité relevantné dôkazy. V kauze Vietnamca sme na tom istom bode, kde sme boli pred rokom. Všetko v rámci kauzy sme dostatočne vysvetlili,“ uviedol Kaliňák na tlačovej konferencii.

Viac o téme: Robert KaliňákHedviga MalinováJán Kuciakúnos VietnamcaŠtefan Gonda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu