Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Definitívne rozhodnutie Kaliňáka: Odchod z parlamentu, politici reagujú

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Viackrát odvolávaný bývalý minister vnútra a súčasný poslanec národnej rady Robert Kaliňák potvrdil, že chce do konca roka definitívne odísť z parlamentu.

Bývalý minister vnútra za stranu Smer-SD Robert Kaliňák pristúpil k ráznemu kroku. Svoj odchod z parlamentu chce uskutočniť do konca roka 2018. Potvrdil to v internetovej relácií Ide o pravdu portálu Pravda. Ako hlavný dôvod odchodu uvádza, že chce splatiť svoj dlh rodine a viac sa jej venovať.

"Zistil som, že dlh, ktorý voči rodine mám, je ďaleko väčší a mal by som ho splácať. Odchádzam z parlamentu, do konca roka chcem odovzdať list predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi (SNS) o tom, že sa vzdávam mandátu," avizoval.

„A navyše, človek bez mandátu v NR SR je slobodnejší, môže omnoho viac hovoriť, omnoho viac sa brániť,“ povedal Kaliňák. Poslaneckého mandátu sa podľa pravda.sk vzdá v piatok. Kaliňák zatiaľ nevie, či je jeho odchod z politiky definitívny. V strane Smer-SD však zostáva a naďalej bude aj podpredsedom strany.

Vzdal sa funkcie

Robert Kaliňák sa vzdal funkcie ministra vnútra po tom, ako vyšli ľudia do ulíc po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S Kaliňákom je spájaných viacero káuz, ako aj únos vietnamského občana. 

Exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý sa vzdáva poslaneckého mandátu, by mala v Národnej rade (NR) SR nahradiť Darina Gabániová (Smer-SD). Tá už poslankyňou v tomto volebnom období bola, zo zákonodarného zboru však musela odísť, keď si Kaliňák po demisii vlády Roberta Fica (Smer-SD) uplatnil svoj mandát.

Politici reagujú

Kaliňákovi kolegovia sú na slovo skúpi a k odchodu expremiéra z parlamentu sa vyjadrovať veľmi nechceli. Isté však je, že Robert Kaliňák aj naďalej ostáva v strane Smer a bude aj jej podpredsedom.

"Róbert Kaliňák ostáva naďalej podpredsedom strany, jeho rozhodnutie vzdať sa poslaneckého mandátu berie predseda vlády na vedomie," ragoval premiér prostredníctvom hovorkyne Patrície Macíkovej. 

Strana Most-Híd už niekoľkokrát vyzývala na odchod Kaliňáka. Jeho terajšie dôvody však nepozná. "Dôvody odchodu pána Kaliňáka NR SR nepoznáme. Je to jeho osobné rozhodnutie," konštatovala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. 

Vzdanie sa poslaneckého mandátu zo strany exministra vnútra Roberta Kaliňáka je minimálnym gestom slušnosti voči občanom Slovenskej republiky, prichádza však dosť neskoro. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedníčky poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veroniky Remišovej.

"Robert Kaliňák mal vo svojom rezorte obrovské kauzy. Pri poslednej z nich, únose cudzieho štátneho príslušníka, bolo na operáciu cudzej tajnej služby zneužité slovenské vládne lietadlo a pravdepodobne aj policajti," povedala Remišová. Tieto fakty podľa nej svedčia o tom, že buď bol Robert Kaliňák neschopným ministrom, ktorý svoj rezort nemal pod kontrolou, alebo o všetkom vedel, čo je ešte horšia alternatíva. "Okrem iného počas svojho pôsobenia na poste ministra vnútra obchodoval s daňovým podvodníkom Ladislavom B.," dodala.

"Jediné, čo je dôležité, je, aby tohto človeka stihol spravodlivý trest," myslí si Richard Sulík, ktorý sa chce postarať o to, aby mali orgány činné v trestnom konaní úplne rozviazané ruky aj v prípade Kaliňáka.

Viac o téme: OdchodRobert KaliňákSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu