Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bugár: Rešpektujem rozhodnutie súdu, ale väzba pre aktivistov je neprimeraná

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár rešpektuje rozhodnutie Okresného súdu v Prievidzi, ktorý v nedeľu rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace, väzbu pre aktivistov však považuje za neprimeranú. Napísal to na sociálnej sieti.

"Pred niekoľkými dňami aktivisti Greenpeace Slovensko upozornili na znečisťovanie životného prostredia, ktoré spôsobí aj ťažba uhlia. Záleží im nie len na osude našej krajiny, ale aj našej planéty," uviedol Bugár. Ochrana životného prostredia a globálne otepľovanie sú podľa jeho slov dôležité témy, ktoré musíme a vďaka medzinárodným organizáciám môžeme riešiť na medzinárodnej úrovni. "Verím, že väzobné stíhanie aktivistov nebude dlho trvať a ich odkaz sa dostal ku každému z nás: Venujme si pozornosť našej planéte, kým nie je neskoro," napísal šéf Mosta-Híd.

Okresný súd v Prievidzi v nedeľu rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra. Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Dôvodom takzvanej preventívnej väzby je podľa sudcu obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti. Ich právni zástupcovia tiež na súde vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daný región.

Rozhodnutie súdu odsúdila opozícia, ale aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Ten má na význam ťažby uhlia na hornej Nitre iný názor ako aktivisti a nesúhlasí so spôsobmi, akými svoje názory prezentujú, avšak ich väzobné stíhanie je podľa jeho slov na zváženie. "Rešpektujem rozhodnutia súdov, ale tak, ako sa mi zdalo absurdné prepustenie z väzby zjavného vraha mladého Filipínca, tak sa intenzívne pozastavujem aj nad týmto rozhodnutím," uviedol Pellegrini.

Viac o téme: AktivistiSúd Béla BugárGreenpeace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu