Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vláda odobrila nomináciu Kučeru na sudcu v Luxemburgu: Sme jediná krajina, ktorá ho ešte nemá

Na snímke kandidát na sudcu Všeobecného súdu EÚ Michal Kučera
Na snímke kandidát na sudcu Všeobecného súdu EÚ Michal Kučera (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vláda SR na dnešnom rokovaní odobrila nomináciu Michala Kučeru na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu. Kučera uspel už predtým na pôde Súdnej rady SR, keď získal desať hlasov z 15 odovzdaných.

Kučera je už v poradí štvrtým kandidátom na tento post, pričom pred ním neuspela súčasná verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, Radoslav Procházka ani Ivan Rumana. Nie je nateraz známe, či Kučeru odporučí aj poradný výbor, cez ktorý neprešli predošlí uchádzači. Slovenská republika sa neúspešne pokúša obsadiť tento post už od roku 2016, pričom sme jedinou krajinou, ktorej vrátili troch kandidátov.

Kučera pochádza z advokátskej obce, pričom v hlasovaní Súdnej rady SR porazil niekdajšieho predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka. Podľa predsedníčky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej je Kučera schopným kandidátom a dúfa, že uspeje. "Verím, že pána Kučeru odporučí aj poradný výbor. Nechcem predbiehať, uvidíme, ako bude úspešný," povedala Praženková ešte po hlasovaní v Súdnej rade SR.

Viac o téme: SlovenskoLuxemburgMichal KučeraVšeobecný súd Európskej únie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu