Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder SNS ostáva vo funkcii predsedu parlamentu

Odvolávanie Andreja Danka Zobraziť galériu (31)
Odvolávanie Andreja Danka (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Andrej Danko bude dnes opäť čeliť odvolávaniu kvôli svojej rigoróznej práci. Poslanci na úvod schválili program mimoriadnej schôdze a odvolávanie Danka sa začalo. Na úvod vystúpili so svojimi prejavmi Lucia Ďuriš Nicholsonová a Andrej Danko. Líder SNS po svojom prejave odišiel zo sály. Útočil v ňom na médiá i opozíciu. Po vyše šiestich hodinách a búrlivej rozprave ostáva Danko vo funkcii predsedu parlamentu.

Líder SNS Andrej Danko je v súvislosti s dnešnou mimoriadnou parlamentnou schôdzou o jeho odvolávaní z funkcie pripravený na akékoľvek rozhodnutie. Schôdza bude otvorená. Danko to potvrdil na včerajšej tlačovej konferencii v parlamente. Danko minulý týždeň avizoval, že SNS podporí otvorenie schôdze a požiada o to aj svojich koaličných partnerov. Chce, aby poslanci hlasovali o dôvere voči jeho osobe. Hovoril o naštrbených vzťahoch v koalícii a zdôraznil, že bez dôvery sa vládnuť nedá. 

Mimoriadny online skončil. Ďakujeme, že ste priebeh schôdze sledovali s nami.

17:26 Danko ostáva vo funkcii predsedu Národnej rady SR.

Za jeho odvolanie bolo 61 poslancov, proti 26, zdržal sa jeden.

Na odvolanie potrebovali hlasi minimálne 76 poslancov. Danko preto ostáva vo funkcii.

Výsledok tajného hlasovania oznámi Jana Cigániková. Na tajné hlasovanie bolo vydaných 90 hlasovacích lístkov. Hlasovalo 90 poslancov. V tajnom hlasovaní o návrhu na odvolanie Danka z 90 hlasovacích lístkov boli 2 neplatné."Predseda Národnej rady SR Andrej Danko ďakuje poslancom SNS a koaličným partnerom za prejavenú dôveru," uviedol Dankov hovorca Tomáš Kostelník v reakcii na výsledky hlasovania. Most-Híd už vopred avizoval, že sa na hlasovaní nezúčastní. Chýbali aj viacerí poslanci Smeru-SD. "Časť klubu Smeru-SD sa na hlasovaní v zmysle dohôd nezúčastnila," uviedol poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková.)

17:15 Tajné hlasovanie je skončené. Bugár vyhlásil prestávku, kým sa nespočítajú všetky hlasy. Môže to trvať 10 - 15 minút.

17:07 Most avizoval, že sa hlasovania nezúčastní. Časť poslancov Smeru zrejme tiež. Veľká časť poslancov v sále chýba.

17:05 Poslanci hlasujú. 

17:02 Dostál podal doplňujúci návrh o hlasovaní o dôvere Dankovi, rozhorčilo ho, že sa o ňom nehlasuje pred hlasovaním o odvolaní Danka. Bugár uviedol, že sa to podľa rokovacieho poriadku pri hlasovaní o odvolávaní nedá. „Prepáčte o tom hlasovať nedám,“ povedal Bugár.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

17:00 Poslanci pristúpili k tajnému hlasovaniu. Predtým vystúpil s procedurálnym návrhom Ondrej Dostál.

16:34 Poslanci pristúpia k tajnému hlasovaniu o 17:00.

16:28 Pomaly sa schyľuje k hlasovaniu. Lucia Ďuriš Nicholsonová zhŕňa návrh na odvolanie.

16:27 Robert Kaliňák nakoniec v rozprave nevystúpil. Nebol v sále, keď naňho prišiel rad. 

16:22 „Nie je pravda, čo Danko tvrdil. Kompilácia nebola povolená ani v roku 2000,“ povedala v rozprave Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

Kaliňák nebol v sále, keď prišiel na rad v rozprave.
Zobraziť galériu (31)
Kaliňák nebol v sále, keď prišiel na rad v rozprave.  (Zdroj: Topky/Maarty)

16:02 S prejavom vystúpil Alan Suchánek z OĽaNO. Za ním vystúpil Ján Budaj.

15:59 „Zasmradil a zdúchol, ako to zvykne robiť," otvorila svoj prejav poslankyňa SaS Jana Cigániková. Okrem toho číta Dankovi odkazy od ľudí, ktorí reagovali na jej výzvu na sociálnej sieti.

15:50 Schôdza k odvolávaniu Andreja Danka potrvá asi ešte vyše hodinu, parlamentná sála je takmer prázdna.

15:35 „Niet väčšieho škodcu oficiálnej zahraničnej politiky Slovenska, ako je Andrej Danko. Ak nerátame fašistov v parlametne, ale tých nikto zatiaľ neberie vážne,“ povedal v rozprave Martin Poliačik.

15:01 Rozpravu k Dankovmu odvolávaniu ukončí Robert Kaliňák

Poslanci parlamentu rokujú o návrhu na odvolanie predsedu národnej rady Andreja Danka z funkcie štyri hodiny. Po trinástich písomne prihlásených rečníkoch sa do diskusie ústne prihlásilo ďalších jedenásť zákonodarcov. Po všetkých vystúpeniach má nasledovať tajné hlasovanie, v ktorom sa rozhodne o osude predsedu parlamentu. Danko je podľa vlastných slov pripravený na akékoľvek rozhodnutie.

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: topky)

14:41 „Aspoň jeden z koalície sa zmohol k tomu, aby sa vyjadril, že za Dankove veci môže Dzurindova vláda,“ reagoval Simon.

14:38 K slovu sa prihlásil Robert Kaliňák. „Pobavilo ma vystúpenie Zsolta Simona. Ste zhmotnením, karikatúrou korupcie. Ste jediným, kto sa stal ministrom vďaka kupovaniu poslancov. Vedeli ste to, lebo vám to povedali,“ povedal.

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: NRSR)

14:25 V rozprva momentálne reční Zsolt Simon. Tvrdí, že Danko získal rgoróznu prácu podobne ako hodnosť kapitána. „Dostal ju od svojho ministra obrany, ktorý mu ju pridelil ako odmenu,“ uviedol. 

14:11 Mimoriadna schôdza pokračuje, v rozprave vystúpila Natália Grausová a Milan Mazurek z ĽSNS.

14:05 VIDEO Brífing Richarda Sulíka, na ktorom ukazuje svoju diplomovú prácu, a Lucie Nicholsonovej k obvineniam na jej osobu

13:47 Viacerí poslanci Smeru dostali sms, aby nechodili do parlamentu

Viacerí poslanci Smeru-SD dnes neprišli na mimoriadnu schôdzu do parlamentu, na ktorej je odvolávaný predseda NR SR Andrej Danko. Ako uviedli viacerí oslovení pre agentúru SITA, v utorok dostali sms správy, že do Bratislavy cestovať nemusia. Ide najmä o poslancov zo stredného a východného Slovenska.

Dnešná mimoriadna schôdza Národnej rady SR k návrhu na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu NR SR je podľa vládnej strany Smer-SD tým najpresnejším obrazom, v akom stave je opozícia a podstatná časť médií. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku strany, je to stav „šírenia totálnej zloby a nenávisti,“ pri ktorom si opozícia a médiá neuvedomujú, že platí odveká pravda: „Kto seje vietor, žne búrku.“

Robert Fico
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

„Andrej Danko je pre stranu SMER - sociálna demokracia legitímne zvoleným predsedom parlamentu. Ako predseda Slovenskej národnej strany sa zúčastnil na férových parlamentných voľbách a výsledok, ktorý dosiahol, ho oprávňuje zastávať pozíciu predsedu NR SR,“ konštatuje Smer. Strana dodala, že ju veľmi zaujíma, ako sa bude opozícia správať pri rokovaní parlamentu o podvodoch prezidenta SR Andreja Kisku.

13:36 Kiskov hovorca reaguje na Dankove pochybnosti

Kiskov hovorca Roman Krpelan reagoval na Dankove slová, ktorými spochybnil prezidentovu záverečnú prácu. „Dostupnosť práce: Nikdy nebola utajená,“ uviedol na konci statusu.

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Facebook/Roman Krpelan)

13:31 Béla Bugár sa snažil novinárom vysvetliť rozdiel medzi prijatím osobného rozhodnutia a vyvodením politickej zodpovednosti. „Keď to nevidíte, tak sa nemáme o čom baviť,“ povedal Danko. Podľa neho je minimálne päť možností z hľadiska osobného rozhodnutia, no nevymenoval ich.

13:10 Most-Híd sa nezúčastní na hlasovaní o Andrejovi Dankovi 

Koaličný Most-Híd sa nezúčastní na hlasovaní o návrhu na odvolanie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka z funkcie. Potvrdila to hovorkyňa strany Klára Debnár. Danka sa pokúša opozícia odvolať pre kauzu jeho rigoróznej práce. „Poslanci strany Most-Híd dodržujú koaličnú dohodu. Nemyslíme si, že funkčná vláda a stabilita Slovenska má závisieť na funkciách jednotlivcoch a/alebo ich osobných zlyhaniach. Poslanci strany Most-Híd sa preto dnešného hlasovania nezúčastnia,“ uvádza sa v stanovisku.

Predseda strany Most-Híd Béla
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Most-Híd pred pár dňami v súvislosti s kauzou uviedol, že Danko by mal prijať osobné rozhodnutie. Za to si vyslúžil kritiku od SNS, ktorá za Dankom stojí. Predseda Béla Bugár priznal, že medzi jeho stranou a SNS je napätie, ale o predčasných voľbách podľa neho nemôže byť ani reč.

12:06 Lucia Ďuriš Nicholsonová ukázala mail od ottawskej polície, ktorý potvrdzuje, že sporný dokument, ktorý ju obviňuje z prostitúcie, je falzifikát.

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

12:05 Sulík ukázal svoju diplomovú prácu.

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

12:00 Mimoriadnu schôdzu prerušili. Pokračovať bude o 14:00.

11:58 Na brífingu vystúpila aj Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá reagovala na obvinenia zo strany poslanca Petra Marčeka. Novinárom ukázala e-mail od ottawskej polície, že dokument údajne dokazujúci jej účasť na prostitúcii v Kanade je falzifikát. Poslankyňa avizovala trestné oznámenia. „Nasadíme všetkých našich právnikov, aby sme očistili meno SaS a v prvom rade meno pani Nicholsonovej,“ vyhlásil Richard Sulík.

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

11:57 Richard Sulík na brífingu ukázal svoju diplomovú prácu a vysvetlil že na svoj web si zrejme zavesil pracovnú verziu diplomkovky, kde bola aj poznámka s vulgarizmom. Novinárom priniesol ukázať vytlačenú kópiu originálu aj so zoznamom použitej literatúry, ktorý obsahuje štyri knihy a šesť webových zdrojov.

11:19 Drvivá väčšina koaličných poslancov na schôdzi chýba. 

Po vystúpení Danka odišli z pléna. Viacerí predstavitelia koalície hovoria, že nemá zmysel sa na diskusii zúčastňovať. „Väčšina nemá chuť sa zúčastňovať na tomto cirkuse," povedal Miroslav Číž zo Smeru. Aj podľa zdrojov zo SNS sa viacerí poslanci vyjadrili, že účasť na schôdzi by k ničomu neviedla.

11:15 Martin Poliačik vystúpil v rozprave. Kritizuje aj ministerku školstva, ktorá zľahčovala plagiátorstvo Andreja Danka. Pýta sa, či by tiež nemala odstúpiť.

11:05 Úvodné vystúpenie Andreja Danka

Andrej Danko - odvolávanie

11:02 Richard Sulík zvolal brífing ako reakciu na klamstvá Andreja Danka. Predseda SaS na nej ukáže svoju diplomovú prácu. 

10:45 S prejavom v rozprave vystúpi Peter Osuský zo strany SaS. 

10:40 Na odvolávaní je aj poslanec Robert Fico.

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

10:39 „Všetky indície vedú k tomu, že si prácu kúpil,“ povedala poslankyňa SaS.

10:35 „Nevinná otázka od novinárov otvorila Pandorinu skrinku,“ uviedla Blahová a zopakovala genézu kauzy.

10:34 V rozprave vystúpi Natália Blahová

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

10:33 Kotleba pochválil vystúpenie Borisa Kollára. Podľa neho to bolo tragické aj z toho dôvodu, že ani podpredseda SNS sa nezastal lídra strany Danka. „Klamstvo sa nedá obhájiť.“

10:27 „Boris, ďakujem za vystúpenie, ktoré to tu trošku oživilo,“ povedal Matovič. „Keď dá priestor svojej mozgovej bunke (Danko, pozn. red.), tak je to jedna blbosť za druhou,“ povedal líder hnutie OĽaNO a vymenoval vety, ktorým z prejavu Andreja Danka nerozumel.

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: NRSR)

10:25 Úvodný prejav Lucie Ďuriš Nicholsonovej

Lucia Ďuriš Nicholsonová - odvolávanie Danka

10:24 „Zakladatelia SNS v roku 1871 sa dnes musia v hrobe obracať, keď vidia, čo za kreatúry ukradli tento názov,“ dodal na záver Kollár. Na jeho prejav sa prihlásilo šesť poslancov s faktickou poznámkou.

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

10:21 „Keď si rozkradol a sprivatizoval Lesostav, tiež si bol dedinský chlapec? U nás sa tomu hovorí podvodník,“ povedal líder Sme rodina.

10:19 „Kýblikmi sme takýchto bili po hlave. Ja som všetko vysvetlil a viem odpovedať. Kdežto ty všetko skrývaš, lebo nemôžeš prísť a povedať, že sme vás okradli,“ povedal Kollár. Zo sály sa ozýva smiech. „Ja sa tvojej práci nebudem venovať, to si zodpovedaj sám.“

V sále sedí aj Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (31)
V sále sedí aj Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

10:18 „Jak do toho dal seba, konečne sa pustil do toho,“ uviedol Kollár. „Ja som sa, Andrej, k tebe nechcel vyjadriť.“ Podľa Kollára si jeho slová vypýtal.

10:17 V rozprave vystúpi Boris Kollár

Kollár na úvod pochválil Dank za jeho úvodné slová. „Hovoril to pekne, neútočne, pretože mu to niekto napísal.“

10:05 „To, že sme tu dnes, je smutná správa o našom školstve. Spochybnenie rigoróznej práce sa dotýka školstva a učiteľov, celá táto kauza im veľmi škodí. Už dávno tu mal byť rozpútaný boj proti podvádzaniu pri záverečných prácach," myslí si Sopko. Priznal, že osobne ho sklamal postoj ministerstva školstva, ktoré celú kauzu okolo rigoróznej práce Andreja Danka berie ako osobnú vec medzi šéfom parlamentu a fakultou.

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

10:00 V rozprave vystúpil Miroslav Sopko z hnutia OĽaNO. 

9:59 Danko po prejave odišiel z parlamentnej sály. Nasledovať bude rozprava. Poslanci už odsúhlasili, že môžu rokovať aj po 19:00.

9:53 Slovo dostala opäť poslankyňa SaS Ďuriš Nicholsonová.

Keby podľa nej nechal zvolať mimoriadnu schôdzu skôr, nikdy by neživili takúto kauzu. Podľa nej mal zakročiť na začiatku kauzy.

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

9:51 Koaličným kolegom a poslancom zo strany SNS dal voľnú ruku v hlasovaní. „Som pripravení na veľký boj s vami v parlamentných voľbách 2020,“ uviedol. 

9:50 Zopakoval, že médiá vlastnia oligarchovia. „Zamýšľam sa, čo by ste robili, keby ste dostali túto moc. Určite by ste viedli procesy, inkvizície. (...) Túto vládu nerozbije kvôli vám. Budem chodiť do terénu, aby som získal hlasy voličov a nedopustil, aby sa Matovič so Sulíkom dotkli štátu,“ povedal. 

Richard Sulík na parlamentnom balkóne.
Zobraziť galériu (31)
Richard Sulík na parlamentnom balkóne.  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

9:49 Na záver dodal, že komisia UMB uznala jeho rigoróznu skúšku. „Veci, ktoré zaznievajú v mediálnom priestore sú skreslené. Neviem viac, ako to, čo som povedal, povedať k tejto veci. Chcem povedať jednu vec, že nikdy som nevydieral ani na snemoch SNS. Vždy som sa snažil byť Andrejom a budovať túto stranu,“ uviedol.

9:47 Vysoká škola nie je vyšetrovací orgán a nesmie byť, uviedol Danko s tým, že ortieľ sa môže vynásať po súdnych rozhodnutiach, nie po článkoch v novinách. 

9:45 „Mám sa ja pozrieť na diplomovky vás pani Blahová, pani Cigániková? Včera som videl prácu lídra SaS. Na dvadsiatej strane má vulgarizmy,“ uviedol Danko. „Richard Sulík nemá vo svojej práci odkazy, prečo nie je v ucelenej forme, prečo mi hovorili, že je skartovaná,“ povedal Danko a opäť spomenul aj prácu Andreja Kisku. 

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

9:40 „Ja nikdy nie som tvrdý a hrubý na ženy. To ste si vymysleli, aby ste mali ďalšiu kauzu. Z toho ešte vyvodím trestnoprávnu zodpovednosť,“ povedal Danko.

9:35 Danko tvrdí, že citácie má uvedené, čo poskytne aj novinárom. „Rigorózna práca nemá parametre vedeckej práce a môže byť robená metódou kompilácie. Zapíšte si to,“ povedal Danko. „Zabzepečuje len stavovský titul.“

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

9:33 Povedal, že sa nevedel dostať k viacerým prácam, spomenul aj prácu Richarda Sulíka a Andreja Kisku. „To ešte rozbehne procesy proti vám.“ Richard Sulík sa ozval, že jeho práca je na webe.

9:32 Uviedol, že bez dôkazov manipulujú mienku. Obul sa aj do Denníka N. „Je to médium, ktorý fnancuje oligarcha, ktorý ovládol Bratislavu, Nitru, pána Poliačika, pána Beblavého a ani sa tým netaja,“ povedal na čo sa v sále ozval smiech a nesúhlas. 

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

9:31 Podľa Danka nie je opozícia schopná diskusie o probléme. „Politický boj je aj zrkadlom spoločnosti. Aj vy ako opozícia tvoríte hodnoty. Ospravedlňujem sa občanom, že som druhýkrát musel zvolať schôdzu, ale je to moja povinnosť.“

9:27 So svojím prejavom vystúpil Andrej Danko

K slovu sa prihlásil Andrej Danko. „Počuli sme slová na jednej strane plné pátosu, na druhej strane zákerných narážok. Ťažko sa reaguje na ženu, ale ja dnes zareagujem ako predseda parlamentu, predseda strany poslanec a otec. Znova ste ukázali, že vám nejde o Slovensko a krágľujete ľudí bez rozsudku, ale stačí vám len novinový článok,“ uviedol Danko. „Bez riadneho konania chcete terorizovať ľudí. Hovoríte o slušnosti, no sami ju nemáte.“

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

9:26 Slovo dostal Tibor Bernaťák, aby informoval o prerokovaní návrh v ústavnoprávnom výbore. „Výbor návrh prerokoval na schôdzi 20. novembra. Neprijal uznesenie z dôvodu, že nezískal podporu potrebného počtu poslancov,“ uviedol. 

9:25 Návrh na odvolanie Andreja Danka prednáša Lucia Ďuriš Nicholsonová. Vraví, že opozícia žiada jeho pád najmä preto, že sa snažil svoju opísanú rigoróznu prácu utajiť. „My nežiadame vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti. My máme čierne na bielom, ako prišiel predseda parlamentu k titulu a ako sa zachoval.“

9:23 „Na mnohých z vás je vidieť, že ste veľmi vzdelaní ľudia,“ uviedla Nicholsonová s tým, že aj keď medzi poslancami prebiehajú slovné prestrelky, neznamená to, že nie sú vzdelaní. 

Dankova rigorózna práca.
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

9:19 Nicholsonová rozprávala o tom, prečo nešla na vysokú školu. „Moja rodina bola vtedy v komplikovanej situácii, a preto bolo dôležité, aby som šla pracovať a podporovala svoju rodinu. Bolo to moje rozhodnutie, aj keď nebolo dôveryhodné,“ vysvetlila, aj keď to podľa nej nie je dôležité.

9:16 Zopakoval, že počas prvej výzvy opozície nebol schopný prevziať politickú zodpovednosť. „Vy, kolegovia, nepociťujete hanbu, keď čítate články v zahraničných médiách?“

9:12 „Pýtam sa, ako sa taký človek zachová, keď získa moc. Dokáže naložiť s mocou zodpovedne? Dokáže neklamať? Dokáže takýto človek neklamať? Neviem. Neviem na to odpovedať, ale viem, ako sa zachoval predseda parlamentu, keď sa kauza prevalila. Viem, ako sa zachoval, keď sa prevalilo, že ide o plagiát,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová. 

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: NRSR)

9:09 „Viacerí odborníci sa zhodli, že práca je plagiát,“ zopakovala Nicholsonová.

9:05 So svojím prejavom vystúpila Lucia Ďuriš Nicholsonová a prezentovala návrh. „V tejto funkcii nemôže stáť plagiátor a podvodník,“ povedala na úvod. Zopakovala dôvody, pre ktoré Danka odvolávajú. „Redaktori zistili, že práca je plagiátom viacerých textov.“

9:00 Poslanci začali mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Andreja Danka z postu predsedu parlamentu. 

Na schôdzi sa chce opozícia pokúsiť vysloviť nedôveru Dankovi pre jeho rigoróznu prácu. Opoziční poslanci sa o Dankovo odvolanie z funkcie pokúšali už na začiatku novembra. Program schôdze vtedy neschválil dostatočný počet poslancov, a tak k odvolávaniu napokon nedošlo. Teraz by mala byť situácia iná.

Most schôdzu podporí, Smer sa Danka zastal

Most-Híd otvorenie schôdze podporí, nepovedal ale, ako sa na zasadnutí zachová. Strana Bélu Bugára pred pár dňami uviedla, že Danko by mal prijať osobné rozhodnutie. Za to si vyslúžila kritiku od SNS, ktorá za Dankom stojí. Bugár priznal, že medzi jeho stranou a SNS je napätie, ale o predčasných voľbách podľa neho nemôže byť ani reč.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)


Zásadné odhalenie v kauze Dankovej rigorózky: Chýba tam časť, ktorá je povinná!


Strana Smer-SD si Danka pri kauze rigoróznej práce zastala. Považuje koaličného partnera Danka za legitímneho predsedu Národnej rady, ktorej zloženie vzišlo zo slobodných demokratických volieb. Danko minulý týždeň zopakoval, že svoju rigoróznu prácu robil s najlepším vedomím a svedomím. Verí, že stále žijeme v právnom štáte a že novinový článok či facebookový status nemôžu človeka bezdôvodne obviniť, odsúdiť a popraviť.

Denník N 24. septembra napísal, že predseda parlamentu tají, ako sa stal doktorom práv. V životopise si Danko uvádza iba štúdium na Univerzite Komenského, kde ukončil magisterské štúdium. Neskôr vyšlo najavo, že titul JUDr. získal na UMB. Svoju záverečnú prácu odmietol zverejniť. Andrejovi Dankovi umožnil utajiť rigoróznu prácu pred verejnosťou dekan Právnickej fakulty UMB Michal Turošík, ktorý s ním 21. septembra uzavrel licenčnú zmluvu. Urobil to hneď v ten deň, ako od Danka dostal písomnú žiadosť o jej utajenie. Rektor UMB Vladimír Hliadlovský tvrdí, že sa o týchto dvoch dokumentoch dozvedel až 26. septembra. Začiatkom novembra sa nakoniec rozhodol svoju prácu zverejniť a je dostupná v univerzitnej knižnici v Banskej Bystrici.

Viac o téme: OdvolávanieSNSAndrej DankoRigorózna práca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu