Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Malé dievča (11) nevrátilo rozprávkovú knihu: To, čo urobila česká knižnica, vyráža dych!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PŘEROV - Dievča z moravského Přerova, ktoré nevrátilo do knižnice požičanú rozprávkovú knihu, pohnali pracovníci knižnice až na český Ústavný súd. O prípade informovala Česká televízia (ČT).

Dievča si pred dvoma rokmi, keď malo deväť rokov, požičalo z Mestskej knižnice v Přerove rozprávkovú knihu Kráska a zviera od francúzskej spisovateľky Gabrielle-Suzanne de Villeneuve. Keďže knižku včas nevrátilo, knižnica mu začala posielať upomienky, a keď nereagovalo ani na tie, podala naň žalobu na okresný súd. Ten prikázal rodičom dievčaťa zaplatiť knižnici 675 českých korún (v prepočte približne 26 eur), no odmietol žiadosť knižnice, aby malá hriešnica musela zaplatiť aj súdne trovy.

Knižnica navyše na súde trvala na tom, že žaluje nie rodičov, ale samotné dievča, keďže si vraj "už vo svojom veku musí uvedomovať, že má povinnosť knihu vrátiť". Pracovníci knižnice boli prípadom malého dievčaťa tak posadnutí, že naň podali nakoniec sťažnosť aj na Ústavný súd, od ktorého žiadali, aby dievčaťu prikázal zaplatiť aj súdne trovy. Ústavný súd však žiadosť přerovskej knižnice zamietol.

"Sťažovateľka (knižnica) v konečnom dôsledku brojí proti tomu, že postupom nižších súdov bola pripravená o náhradu nákladov na súdne konanie vo výške, ktorú nevyčíslila. Avšak zo skutočnosti, že ide o spor o čiastku 675 Kč s príslušenstvom, je zrejmé, že ide o vec malichernú, ktorá pre nie významné kvantitatívne dopady na sťažovateľku a na jej majetkové pomery nedosahuje ústavnoprávnu rovinu," uvádza sa v rozhodnutí Ústavného súdu.

Viac o téme: KnižnicaÚstavný súdČeská republikaPřerov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu