Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Búrlivá televízna debata: Ťaháš ma na dno, naložil Danko Kollárovi! Drsná odpoveď

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TA3)

BRATISLAVA - Líder Sme rodina Boris Kollár chcel v roku 2016 vstúpiť do SNS, tvrdí to predseda národniarov Andrej Danko. Kollár to odmieta, hovorí, že jedinú ponuku dostal od šéfa SaS Richarda Sulíka a aj tú neprijal.

VIDEO Odvolávanie Danka: Líder SNS ostáva vo funkcii predsedu parlamentu

"Prečo ste chceli v roku 2016 vstúpiť do SNS?" pýtal sa v nedeľnej diskusii TA3 V politike Danko. Kollár tvrdí, že nikdy nechcel vstúpiť do SNS a šéf národniarov klame. "Prečo klamete? Jedinú ponuku som dostal od Richarda Sulíka, ale som to odmietol," vyhlásil Kollár.

Búrlivá televízna debata: Ťaháš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TA3)

Danko si s Kollárom vyčítali, kto je v politike viac osobný. "Mne je ľúto, že toto živočíšno prinášate do politiky," povedal Danko. "Z vašich úst znie slovo odbornosť tragikomicky. Toto slovo sa s vami spája ako so mnou kozmonautika," poznamenal Kollár.

Útoky pokračovali

"Boris, ťaháš ma na dno," uviedol Danko. "Ty na tom dne si, celý život," kontroval Kollár. Danko žiada odbornú diskusiu a prešiel k zákonu, ktorý má riešiť situáciu s akademickými titulmi. Kollár mu vyčítal, že ju SNS odpísala od opozičného.

Búrlivá televízna debata: Ťaháš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TA3)

Danko tiež uviedol, že nemá záujem o prezidentskú kandidatúru v budúcoročných voľbách. Definitívne stanovisko však podľa vlastných slov v politike nehovorí. Doplnil, že SNS musí mať prezidentského kandidáta.

Zopakoval, že on chce v parlamentných voľbách v roku 2020 získať so SNS najviac percent a robiť politiku ako maďarský premiér Viktor Orbán. "Chcem robiť, čo robí Orbán v Maďarsku. Áno, je kritizovaný, ale chráni. Slovensko musí robiť silnú politiku," vyhlásil Danko.

Pozornosť upriamili aj na obchodné reťazce

Od osobitného odvodu pre obchodné reťazce neustúpim, vyhlásil opätovne v nedeľnej diskusii TA3 V politike predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko. Líder Sme rodina Boris Kollár varuje, že 2,5-percentný odvod sa prejaví na cenách, súhlasí však, že situáciu s reťazcami treba riešiť. "Treba urobiť poriadok s oligarchami. Naši obchodníci sú vydieraní, z ich peňazí sa platia reklamy," uviedol Danko s tým, že peniaze treba dávať skôr do slovenského športu či kultúry.

Búrlivá televízna debata: Ťaháš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TA3)

"My sme proti obrovským reťazcom, lebo robia nekalé praktiky. Súhlasím, že treba poriadok. Ale keď zavediete 2,5-percentný odvod a nič iné, reťazce to premietnu do cien," upozornil Kollár, podľa ktorého treba ísť "po tom, ako reťazce vydierajú malých podnikateľov". Danko odmieta, že by SNS nemala ďalšie opatrenia. Spomenul ďalšie zmeny, hovoril napríklad o zákone o cenách či o nekalých praktikách. Kollár preferuje najmä zvýšenie potravinovej sebestačnosti. "Musíme naštartovať našu výrobu," vyhlásil. Podľa Danka ale Sme rodina nemá riešenia.

Slabá kópia návrhu Beblavého

Podľa predsedu Národnej rady SR a Andreja Danka, parlament zabil dva dni bez riešenia problémov, ktoré naozaj trápia ľudí. Zopakoval, že práca bola 18 rokov verejnosti prístupná, veľa ľudí je použilo, čo podľa neho nasvedčujú následné udalosti, keď vyplynulo, že sa iná práca podobá na jeho.

„Celá ta vec ma donútila, aby som si uvedomil, že Slovensko potrebuje zákonnú normu, aby táto problematika posudzovania vecí dvadsať rokov dozadu nebola v spoločnosti zneužívaná. Preto som požiadal ministerku školstva, aby sa pozrela na okolité štáty, aby bola stanovená lehota, do akého obdobia sa dajú práce posudzovať. Urobme zákon, ktorý stanoví pravidlá," podotkol Danko. Podľa poslanca NR SR a predsedu strany Sme rodina Borisa Kollára je však táto navrhovaná zákonná norma slabou kópiou návrhu z dielne poslanca Miroslava Beblavého.

Debata Danka a Sulíka v RTVS

Buď sa v prípade Marrákeša nájde kompromis, alebo vláda na svoju vlastnú zodpovednosť pošle ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) do Marrákeša. Pokiaľ sa tak stane, bude za to zodpovedný aj premiér. Povedal to v nedeľnej diskusii RTVS O päť minút 12 predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, ktorý prosí Lajčáka o politický kompromis. ň

O odchode z vlády v prípade účasti Slovenska v Marrákeši nehovorí. "Nebudem sa hádzať o zem ako malý chlapec," uviedol s tým, že čoskoro budú voľby (riadne 2020, pozn. TASR) a nech rozhodnú ľudia. Zopakoval, že Globálny pakt OSN o migrácii je pre SNS neprijateľný.

Búrlivá televízna debata: Ťaháš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: RTVS)

S lídrom SaS Richardom Sulíkom sa zhodujú, že Slovensko nemá ísť na rokovanie do Marrákeša. "Je škodné tam ísť," uviedol Danko. Sulík sa nazdáva, že aj keby Slovensko išlo do Marrákeša, slovenský hlas tak nikto nezachytí. "Najlepšie by bolo, aby sa tam pán Lajčák nezúčastnil," povedal.

Lajčáka podľa Sulíka dobieha to, že rok sedel na dvoch stoličkách, teda bol ministrom zahraničia a aj šéfom Valného zhromaždenia OSN. "Ako tvorca tohto dokumentu keby sa tam nezúčastnil, bude to vyzerať zvláštne," podotkol Sulík. Aj Danko hovorí, že slovenské pripomienky k paktu sme mali prezentovať pri tvorbe paktu a nie teraz v Marrákeši. Trvá na tom, že minister musí rešpektovať rozhodnutia Národnej rady SR, ktorá môže prijať uznesenie k čomukoľvek. SNS presadzuje uznesenie, ktorým má parlament požiadať vládu, aby odmietla pakt.

"Toto nie je spor Národná rada vs. minister, ale Národná rada vs. šéf Valného zhromaždenia OSN," podotkol Sulík, ktorý nesúhlasí s Lajčákovým tvrdením o zápecníckej politike. "Ďalších 16 krajín pakt odmieta. Sú to krajiny prvého sveta. Od paktu neodstupuje nikto z krajín tretieho sveta, kde vládnu diktátori," upozornil.

Diskutujúci hovorili aj o Dankovej rigoróznej práci. Sulík trvá na tom, že pre takéto podozrenia sa v slušnej spoločnosti odstupuje z funkcie. Danko uviedol, že odstúpi po súdnych rozhodnutiach, ktoré budú proti nemu. Na otázku, či odstúpi, ak komisia, ktorá posudzuje jeho rigoróznu prácu, odhalí pochybenia, povedal, že neodstúpi. Odvolať ho môže parlament a o jeho politickej budúcnosti podľa neho môžu rozhodnúť ľudia vo voľbách.

Búrlivá televízna debata: Ťaháš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: RTVS)

Reč bola aj o osobitnom odvode pre obchodné reťazce. Danko na ňom trvá, Sulík upozorňuje na zvyšovanie cien. Danko tvrdí, že chce riešiť otázku cien. Pýta, čo je zlé na tom, že SNS chce systémovým riešením urobiť s reťazcami poriadok.

"Toto nie je systémové riešenie," reagoval Sulík. Nadmernému nárastu cien môže podľa neho zabrániť konkurencia. "Pomôžme podnikateľom, uľahčime predaj z dvora," povedal Sulík. Podozrenia z toho, že sa reťazce dohodli na zvyšovaní cien, má podľa Sulíka riešiť Protimonopolný úrad. Danko hovorí, že Sulík chce kapitalistickú spoločnosť, kým on bude vždy zástancom sociálneho trhového hospodárstva. "Slováci kapitalizmus nechcú a nikdy nechceli," vyhlásil. "My žijeme v kapitalistickej spoločnosti. Nehrajme sa, že to tu nemáme. Máme, pevnou súčasťou je trhové hospodárstvo a cenu určuje ten, kto predáva a nie cenová komisia. Ak chcete do toho akýmkoľvek vstupovať, je to vec odsúdená na zánik, nikdy to nebude fungovať," vysvetlil Sulík.

Viac o téme: SNSAndrej DankoBoris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu