Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pellegrini: Šefčovič má našliapnuté na to, aby v budúcej Európskej komisii získal silné portfólio

Maroš Šefčovič a Peter Pellegrini
Maroš Šefčovič a Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Maroš Šefčovič má našliapnuté na to, aby v budúcej Európskej komisii získal silné portfólio. Uvádza sa to vo vyhlásení premiéra Petra Pellegriniho, ktoré po tom, čo Šefčovič odstúpil z boja o post kandidáta na predsedu Komisie, poskytol tlačový odbor úradu vlády.

Šefčovič v pondelok informoval, že v súboji o tento post podporuje svojho jediného protikandidáta, holandského podpredsedu Komisie Fransa Timmermansa. Šefčovič ale bude zodpovedný za prípravu programu socialistov do májových eurovolieb. V nich sa však očakáva, že tradične silné frakcie - ľudovci (EPP) aj socialisti (PES), získajú menej mandátov a tvorenie koalície v pléne EP tak bude náročnejšie. Súčasný komisár pre Energetickú úniu sa podľa vlastných slov vzdal aj preto, aby podporil jednotu PES.

"Pozícia Maroša Šefčoviča sa pritom zapojením do doterajšej kampane posilnila. Strana Smer-SD osobitne víta, že by sa mal osobne podieľať a koordinovať prípravu programových priorít PES," píše sa v tlačovej správe. Podľa nej Pellegrini zároveň zdôraznil, že potrebujeme pritiahnuť k urnám čo najviac ľudí, osobitne tých mladých. Vo voľbách v roku 2014 malo Slovensko najnižšiu účasť, len zhruba 13 percent, pričom v kategórií mladých bol výsledok ešte horší, odovzdať svoj hlas prišlo zhruba šesť percent z nich.

Premiér zároveň považuje za kľúčové, že sa podarí do programu socialistov dostať témy, ktoré Šefčovič otvoril. Ide napríklad o strategický pohľad na priemyselnú politiku, medzinárodný obchod a štátnu pomoc, ako aj prípravu mladých v ére globalizácie, digitalizácie, automatizácie, ďalej ide o tému inteligentných miest či rýchlejšie odstraňovanie rozdielov medzi východom a západom EÚ. Tieto témy považuje Pellegrini za "extrémne kľúčové" aj pre Slovensko. „Sám som sa zúčastnil na jednom z híringov, kde obaja kandidáti prezentovali svoje priority, a videl som jednoznačne pozitívne reakcie naprieč krajinami. Aj to potvrdzuje, že Slovensko má vďaka kandidatúre Maroša Šefčoviča našliapnuté na silné portfólio v budúcej komisii," uviedol šéf slovenskej vlády.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v pondelok oznámil, že sa vzdáva kandidatúry o post volebného lídra Strany európskych socialistov (PES) v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu. Znamená to, že v prípade úspechu strany nebude kandidátom na funkciu predsedu EK v jej ďalšom funkčnom období. Šefčovič oznámil, že podporuje kandidatúru ďalšieho podpredsedu EK, Holanďana Fransa Timmermansa na pozíciu hlavného volebného lídra PES, pričom hlasovanie o jeho potvrdení v danej pozícii bude 30. novembra. Šefčovič chce počas predvolebnej kampane pôsobiť ako hlavný koordinátor pre programové priority PES.

„Na vstup do kampane ma motivovala snaha ovplyvniť spoločný program a presadiť v ňom strategické témy, ktoré sú životne dôležité pre Úniu a pre ľudí, ale o ktorých sa doteraz nediskutovalo dostatočne,“ uviedol Šefčovič. Medzi jeho priority bude patriť priemyselná politika, medzinárodný obchod, štátna pomoc či príprava mladých v ére globalizácie, digitalizácie, automatizácie. „Tieto myšlienky zarezonovali a je tu silný dopyt po tom, aby som ďalej s nimi pracoval. Preto by som mal byť poverený koordináciou prípravy programových priorít socialistov pre budúcoročné európske voľby,“ zdôraznil.

Viac o téme: Peter PellegriniEurópska komisiaMaroš Šefočovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu