Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza, ktorá zlomila Plavčanovi väz: Vo výzve je stále zazmluvnených 200 miliónov eur

Bývalý minister školstva Peter Plavčan
Bývalý minister školstva Peter Plavčan (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – V eurofondovej výzve, vďaka ktorej skončil na ministerstve školstva jeho bývalý šéf Peter Plavčan (nominant SNS), je ešte stále zazmluvnených 200 miliónov eur. Ako v piatok uviedol generálny riaditeľ sekcie štrukturálnych fondov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Rastislav Igliar, zo 62 firiem odstúpilo od zmlúv 21.

Po tom, čo sa zistilo, že eurofondy by mali byť rozdelené pochybným schránkovým firmám, Európska komisia jednu výzvu zrušila. Pri druhej podpísalo ministerstvo 62 zmlúv. Vlani po nástupe na vedenie rezortu školstva ministerka Martina Lubyová (nominantka SNS) výzvu na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier pozastavila a začala s vnútrorezortnou kontrolou. Následne firmy požiadala, aby od zmlúv samy odstúpili. Doteraz tak urobilo 21 zo 62.

"Výzva je naďalej pozastavená, do momentu jej odblokovania budú mať projekty pozastavenú realizáciu," povedal Igliar s tým, že časové obmedzenie pozastavenia výzvy nie je dané. Zároveň uviedol, že rezort školstva odporúča každému, aby využil možnosť prihlásiť sa do existujúcich výziev dlhodobého a strategického výskumu, ktoré sú vyhlásené Výskumnou agentúrou, prípadne, aby využili výzvy v rámci ministerstva hospodárstva. 

Igliar pripomenul, že záujemcovia s projektmi, ktoré už raz prihlásili do inej výzvy, sa nemôžu uchádzať znova, ale môžu svoje skúsenosti a projekt upraviť podľa podmienok danej výzvy. "V tom prípade je možnosť podať žiadosť nanovo. Podmienky sú značne odlišné vzhľadom na prenastavenie celého nového procesu aj podávania žiadostí o nenávratný finančný príspevok aj samotného odborného hodnotenia," vysvetlil. Výzva je podľa slov Igliara stále pozastavená, prebiehajú kroky na národnej aj európskej úrovni k preukázaniu, či došlo alebo nedošlo k pochybeniam v procese odborného hodnotenia. 

Viac o téme: Ministerstvo školstvaEurofondyPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu