Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poplatky za objednanie u lekára sa vyberajú aj v súčasnosti, tvrdí SaS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Poplatky za objednanie u lekára sa vyberajú aj v súčasnosti. Informovala o tom strana Sloboda a solidarita (SaS) na piatkovej tlačovej besede. Tímlíderka strany pre zdravotníctvo Janka Cigániková zdôvodnila toto tvrdenie osobnou skúsenosťou, keď kontaktovala viacerých špecialistov. K nim sa však pacient musel objednať cez portál, ktorý si účtoval poplatok. Pri niektorých lekároch sa nedalo ani počkať v čakárni na vyšetrenie, pretože len objednávali. Podľa Cigánikovej sa tak porušuje zákon.

Strana vidí len dve riešenia. Buď to bude prísnejšia kontrola a pokutovanie lekárov, alebo sa pacientom umožní, aby sa mohli legálne objednať na vyšetrenie u lekára. SaS sa opiera o údaje Národného centra zdravotníckych informácií, z ktorých v roku 2016 vyplývalo, že 75 % oslovených má o túto službu záujem. Prieskum sa týkal všetkých vekových skupín.

Preto predložili novelu zákona, ktorá má umožniť pacientom objednať sa u lekára na konkrétny termín za maximálne 10 eur. Rozsah takto vyhradených ordinačných by mal byť najviac 5 ordinačných hodín týždenne. "Od návrhu zákona možno očakávať skvalitnenie života a možnosť lepšieho manažmentu času najmä pracovne zaneprázdnených pacientov," uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, o ktorej majú v septembri rokovať v parlamente.

Viac o téme: PoplatokSloboda a SolidaritaObjednanie u lekára
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu