Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biznis orbánovcov na Slovensku: Útok na eurofondy, nenápadné obchody s verejným osvetlením

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRATISLAVA - Podvody s nákupom verejného osvetľovania, ktoré sa minulý týždeň zistili v siedmich obciach, sú napokon väčšie, ako sa zdalo. Týkajú sa totiž firiem, v ktorých je zapletený zať maďarského premiéra Viktora Orbána.

Na prípady upozornil portál SME, ktorý prišiel aj s novými zisteniami. Podľa uniknutej správy Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) totiž môže ísť o systém organizovaných podvodov, ktorý sa v minulom desaťročí začal v Maďarsku.

Tamojšie obce totiž zadávali také podmienky obstarávanie, pri ktorých sa buď firmy s najnižšou ponukou nemohli zapojiť, alebo boli vyradené pre nesplnenie podmienok. Na takýchto súťažiach zarábala najmä firma Elios Istvána Tiborcza, už spomínaného zaťa Orbána. Jej čistý zisk zo zakázky bol 14%, pričom u konkurencie to bolo iba 5%.

Zločinecká skupina

Správa OLAF hovorí podľa maďarskej reportérky Ildikó Kovács o „zločineckej skupine". Elios prvé tendre vyhrala v roku 2009, od roku 2012 do roku 2014, teda v období, kedy obce z eurofondov nakupovali moderné LED svietidlá, vyhrala 39 súťaží.

Portál direkt36.hu pripomína, že to bolo predražené o státisíce eur. Firma padla do hľadáčika OLAFu v roku 2014, pričom podľa neho sa minimálne v 17 prípadoch stal podvod - trestné konania prebiehajú dodnes, pričom Tiborcz sa z firmy stiahol v roku 2015.

Zlomový rok 2015

Na Slovensku sa začalo takýmto špekulantským firmám dariť po roku 2015, keď ministerstov hospodárstva vyzvalo na modenirzáciu verejného osvetlenia miest a obcí. Slovenská pobočka Elios vznikla už v tom roku, viedol ju najskôr Marián Jelínek zo Šamorína a neskôr podnikateľ Marian Dostál.

Medzi spoločníkov firmy patrí aj maďarská spoločnosť U Light, ktorá podľa maďarských médií môže byť fiktívnoym konkurentom Eliosu. Podobnú funkciu mala aj firma Grep, od roku 2013 fungujúca aj na Slovensku pod názvom Grep Slovakia.

Jej konateľ Eugen Wirth ale podľa SME prepojenia odmieta. „Nie sme žiadnym spôsobom prepojení na Elios, ani Infralux, sú to naši konkurenti a nemáme s nimi nič spoločné," povedal pre portál.

Expresný biznis

Podozrivou je aj firma Infralux, v ktorej v minulosti pôsobil už spomínaný Jelínek. V septembri 2015 vyhrala niekoľko súťaží, pričom ona samotná vznikla iba mesiac pred ich vypísaním. Majiteľom Infraluxu je Dušan Kollár, kedysi blízky spolupracovník kontroverzných podnikateľov Alexandra Rezeša a Jozefa Majského.

Obce - Kozelník, Čerín, Sebedín-Bečov, Poniky, Hrochoť, Štiavnické Bane, Badaň - sa okrem pokút od Úradu pre verejné obstarávanie dočkali aj preverovanie NAKA za machinácie s eurofondmi.

Viac o téme: Viktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu