Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spokojná Lubyová: Teší ma, že sa nám podarilo navýšiť platy učiteľov o 10 percent

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Ako ministerku školstva ma veľmi teší, že sa nám podarilo spolu s odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy navýšiť platy učiteľov od 1. januára 2019 o 10 percent a od 1. januára 2020 opäť o 10 percent. Povedala to na margo zvyšovania platov v štátnej a verejnej sfére ministerka školstva Martina Lubyová.

"Pokladám to za veľký úspech a teší ma, že sa to týka nielen učiteľov, teda pedagogických pracovníkov, ale všetkých pracovníkov rezortu, to znamená aj nepedagogických, aj vedcov aj odborných pracovníkov. Zároveň ešte pracujeme na tom, aby sa vedci, odborní pracovníci, výskumní pracovníci dostali do vyššej mzdovej tabuľky, aby boli dorovnaní na úroveň vysokoškolských pedagógov a tiež sa zasadzujeme o to, aby bola platovo zohľadňovaná aj prax po 32 rokoch, to znamená, aby sa až do 44 rokov praxe stále tieto roky prejavovali na zvýšení platu, čo je v súvise s tým, že ľudia budú dlhšie pracovať, pretože sa posúva dôchodkový vek,“ doplnila v tejto súvislosti ministerka školstva. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva.

Navyšovanie platov učiteľov o 10 percent je výsledkom kolektívneho vyjednávania, ktoré znamená výrazné zvýšenie platov zamestnancov štátnej a verejnej správy. Ministerku teší, že tieto výsledky kolektívneho vyjednávania boli dnes aj spečatené podpisom vyhlásenia k dohode o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa v štátnej službe a vo verejnej službe na roky 2019 a 2020. Zvyšovanie platov v rezorte považuje za veľmi dôležitý aspekt, ktorý je aj v súlade so schváleným Národným programom rozvoja výchovy a vzdelávania.

Viac o téme: ŠkolstvoSlovenskoMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu