Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo školstva opäť nakupuje: Zabezpečuje knihy pre takmer všetky ročníky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR aj počas letných prázdnin pokračuje v zabezpečovaní učebníc pre školy na nasledujúci školský rok. Tie požadujú na školský rok 2018/2019 nákup a distribúciu približne 2,6 milióna kusov, v súčasnosti je pre žiakov pripravených zhruba 1,5 milióna kusov učebníc, čo predstavuje 58-percentnú mieru zabezpečenia požiadaviek škôl.

"Ide pritom o reedície, ale aj nové učebnice, ako je Prírodoveda pre 3. ročník základných škôl (ZŠ), Prírodoveda pre 4. ročník, Vlastiveda pre 3. a 4. ročník, vrátane metodických príručiek. Súčasťou tohto balíka sú taktiež učebnice pre 4. a 8. ročník základných škôl aktualizované podľa inovovaného Štátneho vzdelávacieho programu v náklade pre celý populačný ročník," informoval o tom odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. Na nákup reedícií a nových titulov poskytlo ministerstvo školstva v tomto roku okolo 6,8 milióna eur. Okrem toho v septembri plánuje zabezpečiť nákup ďalších reedícií za asi 1,1 milióna eur.  

Ďalšie finančné prostriedky poslal rezort školám na nákup Prvouky pre 2. ročník ZŠ (201.642 eur) a taktiež na učebnice cudzích jazykov (1.332.120 eur), ktoré si školy nakupujú podľa vlastného výberu. Proces zabezpečovania učebníc pre školy pokračuje v týchto mesiacoch aj vyhlásením verejných obstarávaní na zabezpečenie nových chýbajúcich učebníc v súlade s inovovaným Štátnym vzdelávacím programom.

V júli to je výberové konanie na Prvouku pre 2. ročník ZŠ a Matematiku pre 1. až 4. ročník ZŠ spolu s maďarským prekladom pre obe učebnice. V auguste je naplánované výberové konanie na učebnicu Geografie pre 1. až 3. ročník gymnázia so štvorročným a päťročným štúdiom a 5. až 7. ročník gymnázia s osemročným štúdiom, Geografiu pre 5. až 9. ročník ZŠ a 1. až 4. ročník gymnázií s osemročným štúdiom, ale aj Matematiku pre 5. až 9. ročník ZŠ a 1. až 4. ročník gymnázií s osemročným štúdiom, taktiež s maďarským prekladom. 

"Vyhlásenie súťaže na učebnice Pracovné vyučovanie pre 3. a 4. ročník ZŠ, Slovenský jazyk pre 5. až 9. ročník ZŠ a 1. až 4. ročník gymnázií s osemročným štúdiom, na učebnicu Technika pre 5. až 9. ročník ZŠ a Ekonomika domácnosti pre 5. až 9. ročník ZŠ je naplánované na september," uviedol rezort školstva.

V tomto roku boli na učebnice v štátnom rozpočte dodatočne vyčlenené ďalšie štyri milióny eur, a tak sa celková suma na tento účel zvýšila na 10 miliónov eur. Finančné prostriedky slúžia na celý proces zabezpečenia učebníc – od reedícií, cez nové učebnice, príspevky na učebnice cudzích jazykov až po distribúciu. 

Viac o téme: NákupKnihyMinisterstvo školstvaŽiaciUčebnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu