Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministri sa za majetky hanbiť nemusia: Apartmány v Chorvátsku či veľké príjmy pomimo

Ministri Zobraziť galériu (16)
Ministri (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Byty, apartmány v zahraničí či rôzne príjmy mimo výkonu verejnej funkcie. Z majetkových priznaní súčasných vládnych predstaviteľov vyplývajú zaujímavé informácie. Kto si popri vykonávaní verejnej funkcie zarobil najviac?

Denisa Saková (ministerka vnútra)

Denisa Saková
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Za rok 2017 si Denisa Saková (nominantka Smer-SD) ako verejná funkcionárka zarobila 28 579 eur. Okrem toho spolovice vlastní byt v Rači, dom v Bernolákove, ornú pôdu v Chorvátskom Grobe, dve autá a finančné prostriedky v bankách.

Gábor Gál (minister spravodlivosti)

Gábor Gál
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sa za minulý rok okrem príjmu 23 849 eur z verejnej funkcie môže pochváliť aj inými príjmami vo výške 88 901 eur. Gál okrem iného priznáva, že je aj polovičným vlastníctvom niekoľkých zastavaných plôch a nádvorí a rodinného domu v Galante. Vlastní aj apartmán v chorvátskom Sukošane, dve motorové vozidlá, pohľadávky voči tretím osobám, podiely v obchodných spoločnostiach, cenné papiere, disponuje náramkovými hodinami či peňažnými prostriedkami v hotovosti. Patrí mu aj poľovnícka výstroj.

Ľubica Laššáková (ministerka kultúry)

Ľubica Laššáková
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Majetkové priznanie Ľubice Laššákovej (nominantka Smer-SD) je chudobné, pretože minulý rok nebola verejnou funkcionárkou. Uvedené má iba 50% vlastníctvo záhrady v katastrálnom území Banská Bystrica - Králiky. 

Andrea Kalavská (ministerka zdravotníctva)

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD) za minulý rok uviedla príjmy 27 225 eur z výkonu verejnej funkcie a takmer 15-tisíc eur v kolónke iné. Na polovicu vlastní garáž, záhradu a byt v Rači. Kalavská priznáva aj motorové vozidlo, leasing a hypotéku.

Peter Kažimír (minister financií)

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Peter Kažimír (Smer-SD) si za rok 2017 prilepšil o 33 534 eur ako verejný funkcionár, zároveň si uplatnil aj 10 519 eur v paušálnych náhradách. Poriadne vysoká suma - 122 155 eur - svieti v kolónke iný príjem. Medzi jeho vlastníctvo patria dva byty v bratislavskom Starom Meste, rodinný dom s ornou pôdou a zastavanou plochou a nádvorím v Hrádku, akcie spoločností Pro Domo a.s., zbierka litografií a historických máp a finančné prostriedky v eurách a v dolároch.

Martina Lubyová (ministerka školstva)

Martina Lubyová
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Ministerka Martina Lubyová (nominantka SNS) si za rok 2017 zarobila z výkonu verejnej funkcie 11 750 eur a 4 000 eur za iné záležitosti. Zaujímavé veci má však zapísané pri nehnuteľnom majetku - je to trikrát byt, dvakrát rodinný dom, množstvo záhrad, pasienkov, spoluvlastníckych podielov či zastavaných plôch a nádvorí. Okrem toho disponuje aj autom či šperkmi a umeleckými predmetmi.

Ján Richter (minister práce)

Ján Richter
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Politický veterán Ján Richter (Smer-SD) si od januára do decembra 2017 na svoj účet pripísal za ministrovanie 33 534 eur. Chváli sa aj zámočníckou dielňou v Mojmírovciach, 50% vlastníctvom domu v Párovských Hájoch, prostriedkami v podielových fondoch či strojmi a základnými prostriedkami na podnikanie.

Árpád Érsek (minister dopravy a výstavby)

Árpád Érsek
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Okrem 33 898 eur z výkonu verejnej funkcie získal minister Árpád Érsék (Most-Híd) aj 36 661 eur za prenájom nehnuteľností. Vlastní aj rodinný dom s garážou a záhradou v Šamoríne, záhradu v Dobrohošti, polyfunkčnú budovu v Šamoríne či ornú pôdu v katastri Čilistova. Priznáva aj úver v banke či pôžičku poskytnutú synovi. 

Peter Gajdoš (minister obrany)

Peter Gajdoš
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR - Marko Erd)

Nominant SNS Peter Gajdoš si za rok 2017 prilepšil o 35 738 eur ako verejný funkcionár a o 26 244 eur za prenájom nehnuteľnosti a dôchodok. Taktiež si uplatnil paušálne náhrady v hodnote 10 519 eur. Vlastní aj 50% domu v Bernolákove, bytu v Rači a ornej pôdy v katastri Chorvátskeho Grobu.  V majetkovom priznaní uvádza aj dve autá a finančné prostriedky v bankách. 

Miroslav Lajčák (minister zahraničia)

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Minister zahraničia Miroslav Lajčák (Smer-SD) uviedol iba svoje príjmy z výkonu verejnej funkcie - 33 596 eur, byt, osobné motorové vozidlo a dva úvery, ktorých je veriteľom. 

Gabriela Matečná (ministerka pôdohospodárstva)

Gabriela Matečná
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Ministerka Gabriela Matečná (nominantka SNS) si ako ministerka prilepšila o 34 529 eur. V majetkovom priznaní má uvedené aj 50% vlastníctvo bytu v Novom Meste, rodinného domu, záhrady a zastavanej plochy v Dolných Štítaroch a štvrtinové vlastníctvo bytu v Poprade. Uviedla aj bankové vklady a hotovosť.

László Sólymos (minister životného prostredia)

László Sólymos
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel)

Minister László Sólymos (Most-Híd) uviedol príjem z výkonu verejnej funkcie vo výške 34 700 eur, ale hlavne 185 000 eur z dividend. Medzi nehnuteľný majetok, ktorý ma status bezpodielového spoluvlastníctva manželov, uvádza dom s pozemkom a záhradou v Rusovciach, záhradu v Ohradách, byt Starom Meste v Bratislave, rodinný dom v Rusovciach, byt so záhradou v Chorvátsku v Sukošane a rodinný dom v Tomášovciach. Sólymos má aj úspory v banke, hypotéku, úver a značkové hodinky.

Peter Žiga (minister hospodárstva)

Peter Žiga
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Peter Žiga (Smer-SD) si za minulý rok ako verejný funkcionár zarobil 33 738 eur, taktiež požiadal o paušálne náhrady za 10 519 eur. Vlastní pozemok pod bytovým domom a byt na košickom sídlisku Sever a byt na Nivách. Okrem toho uviedol päťkrát podiel v s.r.o., päť finančných vkladov, finančnú hotovosť, šperky, hodinky a spotrebnú elektroniku.

Richard Raši (podpredseda vlády pre investície a informatizáciu)

Richard Raši
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Súčasný podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) mal za rok 2017 príjmy 25 524 eur z výkonu verejnej funkcie a 5 420 eur za iné. Uviedol aj 19 380 eur ako paušálne náhrady a 4 100 eur ako iný kapitálový príjem. Vlastní 50% bytu v Košiciach na Západe, bytu na Terase a pozemku s rodinným domom v Barci. 

Viac o téme: Majetkové priznania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu