Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborník na plné ústa o prezidentskom prejave v parlamente: Krutá pravda, ktorá sa ťažko počúva

Radoslav Štefančík
Radoslav Štefančík (Zdroj: archív autora)

BRATISLAVA - Správa o stave republiky Andreja Kisku, ktorú predniesol v stredu v parlamente, bola pravdivá, no nesmierne krutá. Takto sa vyjadril politológ Radoslav Štefančík k prejavu prezidenta, ktorý rozdelil poslancov.

Prezident sa vo včerajšom prejave o stave republiky venoval najmä vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, a súvislostiam s ňou, dotkol sa však aj ďalších tém. Opoziční poslanci ho za prejav chválili, z radov koalície znela kritika. Preto sme sa politológa opýtali na jeho názor.

Najsilnejší moment? Začiatok

Štefančík tvrdí, že prejav bol reflexiou súčasného stavu Slovenska. Za najsilnejší moment považuje začiatok, keď Kiska povedal, že výpoveďou stave slovenskej spoločnosti nie je jeho správa, ale nedokončený článok Kuciaka. „To ostatné bolo len rozvitie tejto myšlienky," hovorí politológ.

V samotnom prejave mu toho veľmi nechýbalo, prezident podľa neho vystihol to podstatné. „A síce marazmus, v ktorom sa momentálne Slovensko nachádza," tvrdí Štefančík. Dodáva, že Kiska sa síce mohol dotknúť aj katastrofálnej úrovne nášho zdravotníctva, podvyživeného školstva, ale o tom sa podľa neho už vie.

Pravdivé, no kruté

„Za tých pár minút musel povedať len to podstatné a až na niekoľko výnimiek, keď napríklad hovoril o diaľniciach alebo obede zadarmo pre našich školákov, sa mu to podarilo," myslí si politológ. Správa bola podľa neho pravdivá, aj keď neuveriteľne krutá. „Krutá pre tých viac ako 5 milióna Slovákov, ktorí túto realitu musia prežívať každý deň," dodáva."

Štefančík sa pristavil aj k vyrušenie kotlebovcov, ktorým by ale nevenoval veľkú pozornosť. Na ich skutku je podľa neho dôležitá jedna vec. „Extrémisti obvinili prezidenta z vlastizrady. Presne toho prezidenta, ktorý jasne stojí za proeurópskou orientáciou našej krajiny a reprezentuje tak názor všetkých tých vyše dvoch miliónov ľudí, ktorí v referende 2003 povedali vstupu do EÚ svoje jasné áno. Kotlebovci tak z vlastizrady neobvinili iba hlavu štátu, ale rovnako aj viac ako polovicu občanov Slovenska s právom hlasovať," uzatvára.

Viac o téme: Andrej KiskaRadoslav Štefančík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu