Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zastropovanie dôchodkového veku poslancov nezaujíma: Debatovali len štyria

Parlament
Parlament (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA - Zastropovanie dôchodkového veku v Ústave SR, ktoré navrhuje vládny Smer-SD, poslancov v pléne Národnej rady SR nezaujímalo. Rokovali o ňom v závere tretieho rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR. V snemovni bolo ani nie 20 zo 150 poslancov, debatovali štyria, a tak rozprava trvala iba niekoľko minút.

Smer-SD chce dať do ústavy formuláciu, že "vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu každý, kto vychoval dieťa, má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe".

Ako bude vyzerať konečná podoba, zatiaľ jasné nie je. Smer-SD totiž potrebuje aj podporu opozície. Tá buď takéto riešenie odmieta (napr. SaS), alebo si kladie rôzne podmienky (Sme rodina, OĽaNO). Proti zastropovaniu dôchodkového veku v ústave je aj koaličný Most-Híd.

Poslanci sa do lavíc vrátia v piatok (15.6.). Vypočujú si správy generálneho a špeciálneho prokurátora o stave zákonnosti na Slovensku. Na rad má prísť ďalej novela katastrálneho zákona či otázka platov starostov a primátorov. O doteraz prerokovaných návrhoch poslanci však nerozhodnú. Dohodli sa totiž, že budú hlasovať až na budúci týždeň v utorok (19. júna). 

Viac o téme: ParlamentPoslanciDôchodokNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu