Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší spor v koalícii? SNS vyzvalo Most-Híd, štátneho tajomníka obrany musíte odvolať

SNS vyzvalo Most-Híd, aby odvolali štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka. Zobraziť galériu (2)
SNS vyzvalo Most-Híd, aby odvolali štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Koaličná SNS vyzýva štátneho tajomníka rezortu obrany Róberta Ondrejcsáka (Most-Híd), aby zverejnil všetky priame aj nepriame príjmy za prednášky a publikačnú činnosť od zbrojárskych lobistov. Apel mu adresoval podpredseda národniarov a šéf Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko. Stranu Most-Híd zároveň vyzval, aby tohto štátneho tajomníka vymenila.

Hrnko tvrdí, že v posledných mesiacoch sa na SNS zniesla doslova kanonáda obvinení, ktoré spochybňujú nielen jej nominantov, ale úprimnú snahu strany riešiť problémy Slovenskej republiky, ktoré sa tu nakopili za predchádzajúcich vlád.

Majú záujem na pokračovaní vlády?

"Zase niekomu prekáža, že SNS rastie, ale zvykli sme si. Keď to počúvame z opozičných radov, určite sa nám to nepáči, ale chápeme to, najmä keď opozícia si dala za cieľ deštruovať pozitívnu prácu vládnej koalície, lebo iné ponúknuť nevie. Keď to však robia niektorí príslušníci a nominanti koalície, je to na pováženie, či vôbec majú záujem na pokračovaní spoločnej vlády a neuprednostňujú svoje ego na úkor koalície," odkázal Hrnko.

Anton Hrnko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Pripomína, že keď pri odvolávaní poslankyne Petry Krištúfkovej (Sme rodina) z výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva niektorí koaliční poslanci hlasovali inak, "ako vyplynulo z vecnej stránky záležitosti a dohôd, rešpektoval som to". "Avšak vrcholom je, keď sa štátny tajomník za Most-Híd na rezorte obrany oprie do SNS z neprijateľných pozícií. Priateľ lobistov sponzorovaných Saabom nemá právo útočiť do SNS," tvrdí Hrnko.

S Ondrejcsákom treba hovoriť

Pokračuje, že Ondrejcsák, vzdelaním filozof, sa pasuje do úlohy odborníka na armádu. "Svoju odbornosť ukázal, keď sme zažili škandál s Vojenskou políciou, ktorá ho sprevádzala až do jeho domu v maďarskej Rajke. Tento dom si však za oficiálny príjem môže ťažko dovoliť. Pravdou je, že nemá elementárne znalosti, čo ukázal za vlády Ivety Radičovej. Je známe, ako pôsobil a zastával na ministerstve post v časoch ministrovania pána Ľubomíra Galka (SaS). Mlčal, keď Galko predal samopaly za desať eur, keď nakúpili sanitky za 300.000 eur. Vtedy nevedel, čo robiť s Galkom na rezorte obrany. SNS preto vyzýva svojho koaličného partnera na výmenu štátneho tajomníka. Jeho arogancia presiahla hranicu únosnosti," dodal Hrnko.

Ondrejcsák má riešiť problém vo vnútri strany

Líder Mosta-Híd Béla Bugár reagoval, že dotknutý rozhovor Ondrejcsáka pre denník Sme skutočne vyznieva tak, že štátny tajomník útočí na koaličného partnera. "Ak má pán Ondrejcsák problém, má to riešiť vo vnútri a so svojím nadriadeným, teda ministrom obrany, a nie so SNS. Akoby sa cítil náš minister napr. na doprave, keby na neho takto útočil štátny tajomník za SNS?" pýtal sa Bugár.

Je preto pripravený s Ondrejcsákom hovoriť a túto tému otvoriť na najbližšom predsedníctve Mosta-Híd. "Musí to byť rozhodnutie predsedníctva. A nie na základe toho, čo hovorí pán Hrnko, ale na základe toho, čo sme si prečítali v rozhovore," dodal Bugár. V ňom okrem iného Ondrejcsák vyjadril očakávanie, že SNS bude na rezorte obrany odbornejšia a férovejšia.

"Korektná a efektívna komunikácia má svoje pravidlá. My sa nimi riadime a to isté očakávame aj od svojich koaličných partnerov," uvádza sa v stanovisku strany Most-Híd, ktoré poskytol predseda Mostu-Híd Béla Bugár s tým, že Ondrejcsák dlhodobo kritizuje zúžený priestor na prácu na ministerstve obrany, nielen v súvislosti s medializovanými tendrami. "Jeho argumenty si vypočujeme na straníckej pôde," píše sa ďalej v reakcii strany. Podľa stanoviska bude predseda strany Most-Híd Béla Bugár iniciovať stretnutie s predsedom SNS a namiesto odkazov cez médiá bude hľadať vhodný priestor na výmenu názorov na pôde Koaličnej rady.

Podľa podpredsedu Mosta-Híd Ábela Ravasza je neprípustné, aby koaličný partner kádroval nominantov inej strany takýmto spôsobom a takouto formou. "To, kto reprezentuje našu stranu na jednotlivých postoch, je naše právo a naša zodpovednosť zároveň. To isté platí aj pre koaličných partnerov. Vyrábať umelé kauzy na prekrývanie problémov iných je nenáležité. Pravidlá slušnej partnerskej komunikácie strana Most-Híd nikdy neporušila a riadila sa nimi. A o takú komunikáciu sa vždy snažím aj ja sám. Preto odmietam takéto spôsoby politickej práce a koaličnej spolupráce," uvádza Ravasz v stanovisku.

Kto poukáže na "zlodejiny" SNS, letí

Takto charakterizoval situáciu na Facebooku poslanec SaS Ľubomír Galko. "Najprv vykopli poslankyňu Krištúfkovú z výboru na kontrolu činnosti VS. Lebo poslanec Krajniak verejne vo fínskej televízii hovoril o províziách vo výške 20% pre firmy, spriaznené s SNS. Vyhadzov zorganizovala a zabezpečila SNS," napísal Galko.

"Teraz idú vyhodiť štátneho tajomníka Ondrejcsáka z Mostu - Híd, lebo si dovolil kritizovať to isté škandalózne obstarávanie a podľa vyjadrenia Bélu Bugára, ktorý sa ho nezastal, lebo evidentne chce zachovať túto korupčnú koalíciu, Ondrejcsák evidentne padne. Zabezpečila to opäť SNS," napísal poslanec. "Kto bude ďalší? A kedy tieto kriminálne represívne politické praktiky tejto vládnej strany zastavíme? Hovorím to jasne - túto stranu - SNS, treba normálne hodiť do jamy, zahádzať vápnom a nechať v karanténe. Alebo aspoň udržiavať na míle vzdialenú od verejných financií."

Viac o téme: SNSMost-HídRóbert Ondrejcsák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu