Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ficova víkendová nočná vyvolala ošiaľ: Porušil ústavu, aby prejavil úctu k pracujúcim

Robert Fico na nočnej zmene v Lozorne. Zobraziť galériu (5)
Robert Fico na nočnej zmene v Lozorne. (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Robert Fico má za sebou osemhodinovku, počas ktorej pracoval ako zvárač. Svoje sľuby zo štvrtkovej tlačovky tak splnil. Hodnotili ho jeho kolegovia, ale aj opozícia, ktorá jeho konanie označila za obyčajné divadielko. Mihál obvinil premiéra z porušenia zákona.

Fico si v sobotu večer opracoval osemhodinovú šichtu vo fabrike. Matovič označil jeho výkon za divadielko, Richard Sulík by bol radšej, keby ostal vo fabrike a Jozef Mihál dokonca označil tento akt za porušenie zákona, dokonca aj Ústavy. Minister vnútra však podobné útoky očakával. 

Kaliňák bol na reakcie opozície pripravený

Kaliňák očakával, že Ficove gesto sa zo strany pravicových politikov stretne s kritikou. "Môj stranícky a vládny šéf dnes nastupuje na osemhodinovú nočnú zmenu vo výrobnom podniku. Toto gesto solidarity mu prinesie zo strany pravicových politikov a podobne elitárskych novinárov akurát v lepšom prípade ironický úškľabok, v horšom prípade otvorenú kritiku," napísal na Facebooku. Jeho rozhodnutie odpracovať si nočnú smenu považuje za prejav úcty.

Ficova víkendová nočná vyvolala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Trápne divadielko

Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča zažilo Slovensko počas poslednej noci bezprecedentné divadlo zo strany premiéra Fica, ktorý je desať rokov najmocnejším človekom v krajine, ale doteraz si na príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky nespomenul a jeho strana navyše pred polrokom nepodporila opozičný návrh OĽaNO na ich zvýšenie. To Matovič označil za dvojitú zradu Fica na ľuďoch. "Keď sme na ten problém upozornili, tak miesto toho, aby zahlasoval, zakázal svojim poslancom hlasovať. Mňa a nás vyhlasoval za bláznov a nakoniec sa nehanbí od bláznov odkopírovať návrh, predložiť ho a robiť tu trápne divadielko niekde vo fabrike," kritizoval Matovič na nedeľnom brífingu pred Úradom vlády SR.

Mal zostať radšej vo fabrike

Predseda opozičnej SaS premiérovi odkázal, že by mal zostať v továrni. Jeho nočnú považuje za frašku. "Mal by zostať v tej fabrike a manuálne pracovať, pretože keď pracuje vlastnou hlavou, sú z toho len problémy a národohospodárske škody," citovala Sulíka hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Ísť do fabriky na jednu nočnú je podľa Sulíka skôr zážitok ako seriózna práca.

Ficova víkendová nočná vyvolala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

"Po niekoľkých rokoch by ráno neodchádzal takýto vysmiaty. Nehovoriac o naozajstných zamestnancoch fabriky, ktorým do zabehnutého procesu vbehol človek, ktorý netuší, čo má robiť, s húfom ochrankárov a novinárov za chrbtom. Tí teda museli byť celí nadšení," doplnil Sulík. "Úlohou premiéra je riadiť krajinu, aby sa tu zamestnanci i zamestnávatelia mali lepšie, a nie zúčastňovať sa zbytočných frašiek," uzavrel.

Premiér porušil zákon

Jozef Mihál v diskusnej relácii TA3 V politike povedal, že Fico svojou osemhodinovkou porušil zákon. "Pán premiér dnes v noci dal návod, ako obchádzať Zákonník práce. Tým, že pracoval vo fabrike v Lozorne na dobrovoľnícku zmluvu a nie na pracovnú zmluvu, porušil zákon o nelegálnej práci. Na podobné prípady existujú rozhodnutia Inšpekcie práce, dokonca i súdne rozhodnutia, ktoré to dokazujú."

Jozef Mihál ďalej upozornil, že dobrovoľnícka práca nie je podľa zákona prípustná vo výrobných fabrikách. "Firma z Lozorna, ktorá zobrala Fica na nočnú službu, by mala dostať od inšpektorátu práce dvojtisícovú pokutu.Fico by mal dostať pokutu do 300 eur," povedal Mihál v TA3.

Mihál na Facebooku upozornil aj na článok 109 Ústavy SR. "Výkon funkcie člena vlády je nezlučiteľný s výkonom poslaneckého mandátu, s výkonom funkcie v inom orgáne verejnej moci, so štátnozamestnaneckým pomerom, s pracovným pomerom alebo s obdobným pracovným vzťahom..."

Ficovi klesajú preferencie, napodobňuje opozíciu

Podľa predsedu KDH Alojza Hlinu Robert Fico vie, že pád jeho preferencií je nezvratný, a preto sa ho snaží aspoň spomaliť. "A to akciami, ktoré robí opozícia a on sa im za to vytrvalo vysmieval," pripomenul Hlina, ktorý sa v lete zúčastnil na jeden deň žatvy. "Sme radi, že inšpirujeme," doplnil Hlina, podľa ktorého je na mieste otázka, čo bude premiér ešte schopný urobiť, aby zastavil pád preferencií.

Pochvala od riaditeľa firmy

"Pán premiér pracoval vynikajúco, pretože začiatočníci vyrobia 300 až 350 zvarkov. Pán premiér spravil 497 zvarkov, čo je slušný výkon na to, že túto prácu robil prvýkrát v živote," ohodnotil premiérov nočný výkon riaditeľ firmy Peter Žatkulák. Zabehnutý pracovník vyrobí približne 650 zvarkov. Firma IAC Group podľa Žatkuláka zatiaľ ešte nemá spočítané, koľko ju v nákladoch bude stáť zvýšenie nočných príplatkov. Na nočnej smene sa zúčastnil aj poradca premiéra Erik Tomáš. "Šéf už maká na nočnej smene. Tak ho nebudeme rušiť," napísal na Facebooku.

Ficova víkendová nočná vyvolala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Ficova osemhodinovka

Osemhodinovú pracovnú zmenu pri zváračke plastov v noci zo soboty na nedeľu absolvoval premiér Robert Fico vo firme IAC Group v logistickom parku v Lozorne. Ako informoval Tlačový a informačný odbor úradu vlády, Fico takto vyjadril rešpekt voči tisíckam ľudí, ktorí pracujú na nočných. "Berte to odo mňa ako prejav tej najhlbšej solidarity voči ľuďom, ktorí pracujú v noci,“ vyhlásil premiér.

Ficova víkendová nočná vyvolala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Svoju pracovnú zmenu začal premiér podľa úradu vlády školením bezpečnosti pri práci a krátkou inštruktážou o činnosti, ktorú mal vykonávať. Jeho úlohou následne bolo zváranie plastov na vnútorný obklad dverí v aute. Pracovná zmena trvala osem hodín, od 22:00 do 6:00. Počas nej premiér vyrobil 497 zvarkov. "Mal som niekoľko cieľov dnes v noci - v prvom rade prejaviť solidaritu s ľuďmi, ktorí v noci pracujú. Po druhé nechcel som nič pokaziť, žiadny stroj - to sa mi takisto podarilo. A na základe takej dobrovoľnej práce som chcel aj niečo urobiť," uzavrel premiér.      

Ficova osemhodinovka 2

Viac o téme: Robert FicoOsemhodinovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu