Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trend potvrdený aj ďalším prieskumom! Ficov Smer a Kotlebova ĽSNS padajú

V novembrovom prieskume preferencie Smeru klesli. OĽaNO si výrazne polepšilo. Zobraziť galériu (3)
V novembrovom prieskume preferencie Smeru klesli. OĽaNO si výrazne polepšilo. (Zdroj: Foto: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Najnovší prieskum by znamenal koniec súčasnej koalície. Trojkoalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd by už nezískala dostatočný počet hlasov na zostavenie vlády. Naopak preferencie opozičných strán rastú. Najvýraznejšie si polepšila strana OĽaNO, ktorá pomaly šliape na päty Sulíkovej SaS-ke.

Pokiaľ by sa voľby konali v dňoch 7.11 až 13.11., voľby by síce vyhrala strana Smer-SD, no súčasná koalícia by už nezískala väčšinu. Ukazujú to výsledky novembrového prieskumu agentúry Focus. 

Trend potvrdený aj ďalším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Focus, Topky)

Smer získal 24,8 percent hlasov, oproti októbru tak získali o takmer 1,5 percenta voličov menej. SNS získala 8 percent a Most 5,6 percent. Podľa prepočtu na kreslá v Národnej rade SR by súčasná koalícia získala len 69 mandátov.

Strana počet kresiel v novembri počet kresiel dnes
Smer-SD 42 49
SNS 14 15
Most-Híd 9 15
SPOLU 65 79

OĽaNO rastie najviac

Podľa prieskumu najviac vzrástli preferencie strany OĽaNO Igora Matoviča. V novembrovom prieskume získali 12,5 percenta, čo je o 4 viac ako v októbri. Podobný skok zaznemenala strana aj v prieskume agentúry AKO. Podľa najnovjšieho prieskumu by získali 21 kresiel, dnes majú 17. 

Trend potvrdený aj ďalším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Focus, Topky)

Okrem ĽSNS Mariana Kotlebu a Kollárovej strany Sme rodina, si všetky ostatné strany polepšili. Kotleba získal o necelé dve percentá menej a Sme rodina približne o jeden percentuálny bod. Najsilnejšia opozičná strana SaS získala 14,2 percent a v parlamente by získala o štyri kreslá viac, teda 24. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH so ziskom 7,2 percenta. Pokiaľ by chceli vytvoriť koalíciu so stranami SaS a OĽaNO získali by 57 madátov, k väčšine by tak potrebovali vytvoriť spoluprácu minimálne s dvoma stranami.

Výberovú vzorku tvorilo 1017 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov. Respondentom bola položená nasledujúca otázka: "Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?". 20 percent respondentov by nešlo voliť a 11,9% odpovedalo „neviem“.

Viac o téme: PrieskumRobert FicoIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu