Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podpredsedníčka írskej vlády odstúpila: Demisiou odvrátila pád kabinetu

Frances Fitzgeraldová
Frances Fitzgeraldová (Zdroj: SITA/AP Photo/Antonio Calanni)

DUBLIN - Podpredsedníčka írskej vlády Frances Fitzgeraldová v utorok odstúpila z funkcie a odvrátila tak pád menšinového kabinetu krajiny. Jej demisiu požadovala hlavná írska opozičná strana Fianna Fáil z dôvodu účasti političky na dlhotrvajúcom škandále, týkajúcom sa írskej polície.

Fitzgeraldová uviedla, že sa "rozhodla dať prednosť národnému záujmu pred svojou vlastnou povesťou", a preto odstúpila. V oznámení o demisii ocenila prácu premiéra Lea Varadkara a dodala, že sa "rozhodla odstúpiť, aby táto práca mohla pokračovať a krajina sa vyhla zbytočným voľbám".

Hovorca spomínanej najväčšej opozičnej strany Fianna Fáil, ktorá podporuje v kľúčových hlasovaniach v parlamente Varadkarovu vládnucu stranu Fine Gael, už skôr pre írsku verejnoprávnu stanicu RTÉ povedal, že demisiou Fitzgeraldovej "bude pre nás táto záležitosť uzavretá".

Lídri opozície totiž obvinili predchádzajúcu vládu, v ktorej bola Fitzgeraldová ministerkou spravodlivosti, že sa jej nepodarilo ochrániť informátora odhaľujúceho korupciu v írskych policajných zložkách. Vládnuca strana Fine Gael však stála za vicepremiérkou. Predseda vlády Varadkar ju odmietal odvolať, hoci to mohlo znamenať pád kabinetu a vypísanie predčasných volieb.

Šéf strany Fianna Fáil Micheál Martin v súvislosti s Fitzgeraldovou v predchádzajúcich dňoch hovoril o narušení základnej dôvery. To podľa neho ohrozovalo aj samotnú dohodu, na základe ktorej opozícia podporuje súčasnú vládu. Martin však zdôrazňoval, že si neželá predčasné voľby. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Viac o téme: ÍrskoFrances Fitzgeraldová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu