Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

U kotlebovcov to po fiasku vo voľbách poriadne vrie: Hádky, personálne čistky a rozkol!

Vyzerá to tak, že zemetrasenie zažívajú aj kotlebovci. Zobraziť galériu (3)
Vyzerá to tak, že zemetrasenie zažívajú aj kotlebovci. (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková, Martin Havran)

BRATISLAVA - Zdá sa, že zemetrasenie v strane nezažíva len Robert Fico. Kotlebovci prichádzajú o členov a mnohí z radov vlastných im vyčítajú neúspech v župných voľbách. Zo strany vyhodili otca poslanca Milana Mazureka, Marián Magát na stranu zanevrel a ťažké srdce má aj Stanislav Kandera. Podľa podpredsedu strany Milana Uhríka je však fluktuácia členov prirodzeným javom.

Kým pozornosť širokej verejnosti sa v týchto dňoch sústreďuje najmä na zemetrasenie v Smere či na zmeny v Sulíkovej SaS-ke, Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu ostáva mierne nepovšimnutá. Pre mnohých ostáva stranou so silným lídrom a jasným cieľom.

No neúspech v župných voľbách a zrejme aj mnohé udalosti, ktoré tomu predchádzali, zanechali stopu aj na na kotlebovcoch. Mnohí sa rozhodli odísť z vlastnej vôle, niekoho kotlebovci vyhodili a niektorí členovia začínajú na Kotlebu zanevierať. Uhrík však tvrdí, že ide o prirodzený jav.

Venovať energiu strane bol omyl

Zo strany zatiaľ odišli Tomáš Ammer, niekdajší predseda strany v Leviciach, prešovský okresný predseda František Maňkoš či Stanislav Kandera. Kandera vlani kandidoval do parlamentu, no vyzerá to tak, že s fungovaním strany sa viac nestotožňuje. Na sociálnej sieti vyjadril jasne svoj postoj. "Štyri roky som venoval svoj čas, presvedčenie, energiu vraj správnej veci. Omyl!" napísal na Facebooku. 

Vyzerá to tak, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková, Martin Havran)

"Kotleba a jeho suita si to prehrala sama. Nehľadajte ospravedlnenia a výhovorky. Jednoducho si ten idiot nasadený agentúrou SIS splnil svoju prácu, teraz ho odstavia a karavána pod inou značkou bude pokračovať ďalej!" Kandera takto zareagoval na výsledok župných volieb a sklamanie zo strany v jednom zo svojich komentárov na sociálnej sieti.

Za debakel si môžu sami

Jeden zo stabilných podporovateľov strany ĽSNS a popierač holokaustu Marián Magát, ktorý kandidoval za stranu do parlamentu, takisto stranu za výsledok volieb skritizoval. "Za debakel si môže ĽSNS sama, nehľadajte vinníkov inde. Celé roky mali čas sa obklopiť schopnými ľuďmi, miesto toho sa obklopili hlupákmi, ktorí nevedia na verejnosti sformulovať ani polorozumnú vetu. Nafasovali zelené tričká a začali žiť svoj autonómny sen vládcu vo svojom regióne," napísal Magát.

Podľa neho týmto ľuďom chýbali vedomosti a schopnosť ísť s kožou na trh. "Ľudia prestali voliť tričká, chcú osobnosti a tie ĽSNS nemá," podľa neho sú v strane len dosadení kamaráti z dediny. Ľudí s potenciálom vraj strana odvrhla, konkrétne spomenul Roberta Bačinského a Mareka Beláka.

Mazurekovho otca zo strany vykopli

Otca poslanca Milana Mazureka vyhodili zo strany ešte v lete. "Bol som odstránený aj s množstvom ďalších skvelých ľudí, ktorí sa pričinili dosť veľkou mierou o úspech ĽSNS v parlamentných voľbách. Žiaľ, doplatili sme na chorobnú paranoju a neprekonateľné ego vedenia, ktoré nedovoľuje prijať žiaden iný názor okrem svojho, aj keď ten je mnohokrát zlý," napísal na Facebooku Mazurek st. po množstve otázok, ktoré dostal.

Vyzerá to tak, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková, Martin Havran)

Strana však o konkrétnych dôvodoch mlčí. "Rešpektujeme právo na názor a súkromie každého človeka, a preto sa k dôvodom ich odchodu vyjadrovať nebudeme," povedal pre Topky Milan Uhrík. Mazurek st. oznámil to, že nie je členom, až po voľbách preto, lebo nechcel strane uškodiť. Kto ho zo strany vyhodil, dodnes netuší. "Dodnes mi to nebolo oficiálne oznámené a ani mi nebolo povedané meno toho, kto o tom rozhodol i napriek tomu, že som sa toho dožadoval aj na najvyšších miestach," napísal na sociálnej sieti a situáciu označil ako rozmar vyhadzovania.

Podľa Uhríka je to prirodzený jav

Podpredseda strany Milan Uhrík však túto situáciu považuje za prirodzený jav. "Pri obrovskom počte členov a stovkách kandidátov je však takáto fluktuácia úplne prirodzená. Je to podobné ako s každým veľkým kolektívom – nikdy sa nedá vyhovieť úplne všetkým a vždy sa nájde niekto, kto sa bude cítiť z takých či onakých dôvodov nespokojný."

Podľa Uhríka sa v ĽSNS nedeje žiaden rozkol a všetky takéto správy popierajú. "V každom prípade však musím dementovať medializované správy o údajnom rozkole v strane. Ročný počet odídencov počítame na promile."

Viac o téme: Marian KotlebaMarián MagátMilan UhríkMilan Mazurek st.Stanislav Kandera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu