Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lubyová: Budem sa snažiť, aby sme vybojovali prostriedky pre rezort navyše

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA, /Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) sa na návrh rozpočtu pre rezort školstva pozerá z celkového pohľadu ako na vyrovnaný, avšak chýbajú jej financie na valorizáciu platov učiteľov od januára 2018. Uviedla to v utorok (10.10.) po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady.

 "Valorizácia platov učiteľov, ktorá bola od 1. septembra, je v rozpočte rezortu školstva plne premietnutá vo výške zhruba 31 miliónov eur aj na ďalšie roky," uviedla Lubyová. Podľa nej rokovanie o rozpočtoch jednotlivých rezortov bolo na úrovni vlády a sociálnych partnerov na republikovej úrovni, to znamená, že vystupovali zamestnávateľské zväzy na republikovej úrovni a vláda, hlavne teda v osobe premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) a ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). K sektorovým vyjednávaniam v rámci rezortu školstva podľa Lubyovej nedošlo.

V návrhu rozpočtu pre ministerstvo školstva na nasledujúci rok však chýbajú financie na valorizáciu platov učiteľov od januára 2018. "Toto navýšenie rozpočtu sme mali už v májovej verzii, zatiaľ sme ho nedostali. Nie som rada a nesúhlasím s tým. Budem sa snažiť, aby sme vybojovali nejaké prostriedky navyše. Myslím si, že toto nie je definitívna verzia a že dôjde k nejakým posunom," poznamenala.

S návrhom rozpočtu v niektorých bodoch nesúhlasí ani Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Odborári podotkli, že v návrhu rozpočtu na rok 2018 nie je započítaná najmä valorizácia platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl. "Požadujeme navýšiť finančné prostriedky na tento účel minimálne v objeme, ktorý garantuje Programové vyhlásenie vlády SR, respektíve vo vyššej sume, ktorá bude dohodnutá v Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2018. Je neakceptovateľné, aby v návrhu štátneho rozpočtu nebolo započítané navýšenie platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl, keďže zvyšovanie platov týchto skupín zamestnancov školstva vláda SR opakovane deklaruje ako jednu zo svojich hlavných výdavkových priorít," uviedol predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Lubyová potvrdila, že sa s odborármi predbežne na túto tému už rozprávala v pondelok (9.10.). V rámci sektora podľa nej s Ondekom vedú dialóg. Ministerka sa na rozpočet z celkového pohľadu pozerá ako na vyrovnaný. Máme štrukturálne posuny, napríklad máme navýšenia presne na tie veci, ktoré nás v školstve pália. Čiže sú to platy asistentov učiteľov, učebnice či všeobecné dofinancovanie Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV).

Viac o téme: ŠkolstvoMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu