Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bezpečnostný škandál! Radikálni kamaráti kotlebovcov plánujú prísť na Slovensko strieľať

(Sprava) Poslanec NR SR za stranu Kotleba - ĽSNS Ján Kecskés, predseda strany Kotleba - ĽSNS Marian Kotleba a podpredseda strany Kotleba - ĽSNS Milan Uhrík Zobraziť galériu (2)
(Sprava) Poslanec NR SR za stranu Kotleba - ĽSNS Ján Kecskés, predseda strany Kotleba - ĽSNS Marian Kotleba a podpredseda strany Kotleba - ĽSNS Milan Uhrík (Zdroj: Foto: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Členovia krajne pravicovej poľskej organizácie Národne radikálny tábor (ONR) sa chystajú na Slovensko. Majú totiž absolvovať výcvik v streľbe spolu s kotlebovcami, ktorých obviňujú z neofašizmu. Informoval na svojom webe poľský denník Gazeta Wyborcza.

Národný radikálny tábor verbuje na internete všetkých priateľov na organizovaný výlet s ich "priateľmi" zo strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko. Chystajú sa na riadny strelecký výcvik. ONR podľa denníka svojich členov tiež vyzýva, aby sa na druhej strane Tatier zdržali používania nacistickej symboliky, pretože na Slovensku môžu byť za prejavy extrémizmu trestaní.

"Pred streleckým výcvikom sa uskutoční inštruktáž o zaobchádzaní so zbraňou a o základných pravidlách platných na strelnici. Následne sa pod dohľadom inštruktorov uskutoční streľba z krátkych a dlhých zbraní," citovala Gazeta z ponuky zájazdu organizovaného jednou z regionálnych organizácií ONR.

V cene chlebíčky, cesta a munícia do zbraní

"V cene 100 zlotých (približne 23  eur) je zahrnutá doprava autobusom, voda, chlebíčky, nocľah v penzióne, dva zásobníky nábojov do pištole a desať nábojov do pušky, pričom ďalšiu muníciu bude možné si dokúpiť," citovala ďalej z ponuky.

Členovia poľského radikálneho nacionalistického hnutia Národný radikálny tábor pochodujú v uliciach Varšavy počas protestu proti imigrantom.
Zobraziť galériu (2)
Členovia poľského radikálneho nacionalistického hnutia Národný radikálny tábor pochodujú v uliciach Varšavy počas protestu proti imigrantom.  (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

"Zaráža sa, že ONR varuje pred používaním nacistickej symboliky na Slovensku. V Poľsku by sa tiež mali takého niečoho vyvarovať, aj keď sú prakticky beztrestné. Veľa prípadov hajlovania, ktoré krajná pravica nazýva rímsky pozdrav, skončilo premlčaných. Je to smutné," povedal denníku profesor Rafal Pankowski zo združenia Nikdy viac.

Máme čo dočinenia s fašistami, tvrdí Žitňanská

Ministerska spravodlivosti sa takisto vyjadrila ku kontroverznej informácii. "Aj bez tejto symboliky je ale zrejmé, že tu máme čo dočinenia s fašistami. Oceňujem preto v tejto situácii rozhodnutie Martina Klusa vzdať sa kandidatúry na post banskobystrického župana. Šance Jána Luntera na dobrý výsledok sú určite vyššie," povedala Žitňanská s tým, že kotlebovci sa organizujú, ponúkajú kandidátov na županov aj poslancov, župné voľby berú vážne. "A je preto povinnosť, aby tieto voľby rovnako vážne brali aj ostatní. V Banskobystrickom kraji, aj vo všetkých ďalších."


Prečítajte si tiež: POTVRDENÉ Veľké prekvapenie v boji o bystrickú župu: Klus sa vzdal v prospech Luntera


ONR až do minulého roka usporiadavala podobné akcie na poľskej strane Tatier, ale kvôli výhradám správy národného parku sa členovia rozhodli akciu presunúť na Slovensko. Denník pripomenul, že priatelia poľských nacionalistov z ĽSNS síce v parlamentných voľbách získali 14 mandátov, no teraz majú problém. Slovenská generálna prokuratúra totiž navrhla súdu, aby stranu rozpustil. Podobné návrhy na rozpustenie ONR zaznievajú aj v Poľsku. ONR nadväzuje na rovnomenné predvojnové hnutie založené na ideách vychádzajúcich z talianskeho fašizmu.

Viac o téme: ExtrémizmusPoľskoMarian KotlebaNárodný radikálny tábor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu