Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

POTVRDENÉ Veľké prekvapenie v boji o bystrickú župu: Klus sa vzdal v prospech Luntera

Martin Klus sa zrejme vzdá kandidatúry.
Martin Klus sa zrejme vzdá kandidatúry. (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BANSKÁ BYSTRICA - Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v novembrových voľbách do vyšších územných celkov Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS) sa dnes vzdal svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera.

V Banskej Bystrici organizoval tlačovú besedu, na ktorej sa vyjadril k výsledkom prieskumov preferencií zadaných kandidátmi Okrúhleho stola u agentúr AKO a Median. Pozval si na ňu aj Jána Luntera, svojho doterajšieho súpera vo voľbách na šéfa kraja.

„Dnešným dňom sa vzdávam svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera, pretože intoleranciu a nekompetentnosť treba z nášho kraja a aj z celého Slovenska vyhnať," vyhlásil.

Klus zdôraznil, že ako spoločný kandidát viacerých politických subjektov svoje rozhodnutie s nimi konzultoval a má ich podporu. Podľa našich informácií o podobnom kroku ako Klus uvažuje aj ďalší silný kandidát v Banskobystrickom samosprávnom kraji, Stanislav Mičev.

Prieskumy ukázali, kto je favoritom

Ako politológ a poslanec Národnej rady SR za SaS Klus zdôvodnil, prieskumy oboch agentúr ukázali, kto je jasným favoritom vo voľbách na šéfa kraja.

Nezávislý prieskum u agentúr si zadali piati kandidáti Okrúhleho stola, okrem Klusa aj nezávislí Stanislav Mičev, Igor Kašper, Pavel Greksa a Viliam Baňák (Jednota - ľavicová strana Slovenska). V pondelok (2.10.) sa všetci oboznámili s jeho výsledkami.

 Klus patril medzi tých kandidátov, ktorí od začiatku tvrdili, že ak prieskumy ukážu, že jeden zo súperov má výrazne vysoké preferencie, zachová sa zodpovedne. Vzdá sa v prospech silnejšieho, aby v jednokolovej voľbe netrieštil hlasy voličov, čo v konečnom dôsledku iba nahráva súčasnému šéfovi kraja Marianovi Kotlebovi (ĽSNS)

Veľký náskok Luntera

Podľa prieskumu preferencií kandidátov agentúry Focus, ktorý si objednal Lunter a jeho výsledky zverejnil minulý týždeň, by sa stal jasným víťazom vo voľbách v BBSK so ziskom 30,9 percenta. Súčasný šéf kraja Marian Kotleba by dosiahol 22,2 percenta a Klus 11,0 percenta. Ak by bol Lunter jediný spoločný demokratický kandidát a postavil sa proti Kotlebovi, získal by od opýtaných voličov 37,6 percenta, ak by ním bol Klus 26,2 percenta.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum v dňoch 18. až 26. septembra formou telefonického dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1023 respondentov. Z výsledkov tiež vyplýva, že 11,3 percenta respondentov by nešlo voliť, 29,8 percenta odpovedalo "neviem, nie som rozhodnutý/á" a 1,3 percenta odmietlo na otázku odpovedať.

Niektorí kandidáti už pred časom konštatovali, že ak prieskumy ukážu, kto z nich má výrazne vysokú podporu u obyvateľov BBSK, zachovajú sa zodpovedne a vzdajú sa v prospech toho silnejšieho. Dôvodom je jednokolová voľba, v ktorej môže byť trieštenie hlasov voličov rozhodujúcim faktorom.

Viac o téme: Marián KotlebaMartin KlusJán Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu