Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko bez igelitových tašiek: Minister Sólymos má ambiciózne plány pre náš odpad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia László Sólymos verí, že raz príde čas, keď na Slovensku úplne zmiznú z pultov igelitové tašky, tak ako je to v niektorých iných krajinách. Ako povedal Sólymos zákon, ktorý stanovil spoplatnenie používania tenkých igelitových tašiek, je krok dobrým smerom, ale na zmenu nestačia iba zákony a predpisy.

Minister upozornil, že tenké igelitové tašky, ktoré sa rozdávajú vo veľkom v hypermarketoch pri pokladniach, tvoria 90 percent odpadu. „Verím, že to hrozivé číslo, podľa ktorého slovenský občan využije ročne 400 igelitových tašiek, sa rapídne zníži,“ uviedol Sólymos. Podľa ministra však treba zmeniť aj postoj predajcov a spotrebiteľov k používaniu igelitových tašiek. „Obchodné reťazce ich môžu prestať ponúkať svojim zákazníkom a spotrebitelia ich môžu odmietať, keď im ich ponúkajú,“ povedal.

Spoplatnenie používania plastových fliaš však podľa ministra nie je témou dňa. „Chceme urobiť poriadok v systéme separovaného zberu. Potom môžeme vyriešiť aj zálohovanie plastových fliaš,“ uviedol s tým, že ministerstvo životného prostredia dnes nastavuje a sfunkčňuje celý odpadový systém - od elektrospotrebičov, cez tetrapaky, až po pneumatiky. „V tomto systéme majú priestor aj plastové fľaše. Teraz sa musíme sústrediť na túto úlohu. Preto návrh na zálohovanie plastových fliaš nie je otázkou týchto dní. Najprv musíme zabezpečiť zodpovednú odpadovú politiku pre všetky odpady,“ dodal Sólymos.

Viac o téme: EkológiaIgelitkaŽivotné prostredieLászló SólymosIgelitové tašky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu