Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

To snáď nemyslia vážne: Pľúca planéty chce brazílske ministerstvo osekať o ďalšie stromy

Na základe návrhu by sa mal prales zmenšiť o 3 480 kilometrov štvorcových, ktoré by sa mohli využívať na výrub stromov, ťažbu a poľnohospodárske účely
Na základe návrhu by sa mal prales zmenšiť o 3 480 kilometrov štvorcových, ktoré by sa mohli využívať na výrub stromov, ťažbu a poľnohospodárske účely (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner, File)

SAO PAULO - Brazílske ministerstvo životného prostredia navrhlo zmenšiť chránenú oblasť Amazonského pralesa o 3 480 kilometrov štvorcových, ktoré by sa mohli využívať na výrub stromov, ťažbu a poľnohospodárske účely.

Návrh zákona, na základe ktorého by sa zmenšil Národný park Jamanxim, ministerstvo odovzdalo Kongresu vo štvrtok, informovala agentúra AP. Ministerstvo sa v piatok vyjadrilo, že zákon, ktorý predložilo, obsahuje aj opatrenia, ktoré majú zamedziť odlesňovaniu a sporom o pôdu a zároveň zvýšiť zamestnanosť.

Návrh ministerstva životného prostredia prišiel po tom, čo prezident Michel Temer vetoval legislatívu, ktorá by znížila ochranu veľkej časti územia. Ten tak urobil po nátlaku ochranárskych združení a supermodelky Gisele Bündchen. Aktivisti sa obávajú, že nižšia ochrana by viedla k zväčšenému odlesňovaniu brazílskeho dažďového pralesa, v ktorom sa výrub stromov za uplynulých desať rokov výrazne zrýchlil.

Viac o téme: EkológiaPralesDžungľaBrazíliaAmazónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu