Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový prieskum politických strán: Rana Kotlebovi, ostatní si percentá strážia

Peter Pellegrini, Robert Fico, Peter Kažimír a Ján Richter Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini, Robert Fico, Peter Kažimír a Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici júla, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 26,4 percenta hlasov. V Národnej rady SR by tak obsadil 44 kresiel. Druhá by skončila SaS, ktorej by volebný výsledok 14,2 percenta priniesol 24 mandátov, a tretia SNS so 17 stoličkami za 10,3 percenta hlasov.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý robila v dňoch 13. - 24. júla na vzorke 1025 respondentov agentúra Focus. Podľa výsledkov by sa do parlamentu dostalo spolu osem strán. Štvrté by skončilo hnutie OĽaNO-NOVA, ktorému by dalo hlas 9,2 percenta opýtaných, čo by znamenalo 15 poslaneckých mandátov. Nasleduje ĽSNS s 9,1 percentami hlasov a rovnako 15 kreslami. Sme rodina by som ziskom 8,2 percenta dostalo 14 stoličiek a KDH, ktoré by volilo 6,3 percenta opýtaných, by malo 11 mandátov. Poslednou stranou, ktorá by sa dostala do parlamentu, by bol Most-Híd. Hlas by mu odovzdalo 6,2 percenta ľudí, čo by znamenalo zisk desiatich mandátov.

Nový prieskum politických strán:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Focus)

Pred bránami parlamentu by opäť zostala SMK, ktorú by volili podľa prieskumu štyri percentá opýtaných. Niečo viac ako jedno percento ľudí by si vybralo strany SZS a KSS. Ostatné strany by nezískali ani percento hlasov.

Agentúra pri prieskume postupovala tak, že respondentom predložila zoznam s názvami politických strán, hnutí a ich skratkami, kde si mohli vybrať aj možnosť "iná strana". Ľudí sa pýtali, ktorej strane alebo hnutiu by dali svoj hlas. Z prieskumu tiež vyplynulo, že voliť by nešlo 19,2 percenta opýtaných, nevedelo odpovedať 14,2 percenta a ostatných 66,6 percenta respondentov rozdelilo stranám spomínané preferencie.

Viac o téme: PrieskumVoľbyVládaPreferencieRobert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu