Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Uznanlivé slová na adresu Žitňanskej: Zmeny, ktoré robí, majú značný spoločenský presah

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská má od nastúpenia do funkcie jasnú koncepciu cieľov, ktoré mieni v tomto volebnom období dosiahnuť, konštatovala prezidentka združenia sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková v súvislosti s ročným pôsobením ministerky v rezorte.

Vyzdvihla, že všetky závažnejšie zmeny v súdnictve konzultuje so zástupcami sudcov a tretím sektorom a pre svoje rozhodnutia sa snaží mať relevantné podklady. Legislatívna činnosť ministerstva pod vedením Lucie Žitňanskej má značný spoločenský presah a ovplyvňuje dôležité oblasti výkonu verejnej moci. Podstatné v tejto súvislosti je aj to, že pre zmeny zákonov ministerka dokáže získať širokú, na slovenské pomery často neobvyklú politickú podporu v parlamente, zdôraznila.

Podľa Javorčíkovej až budúcnosť ukáže najmä správnosť prijatých zmien v justícii, predovšetkým v statusových zákonoch sudcov. Tie zavádzajú hromadné výberové konania na sudcov, profesionalizujú hodnotiace senáty a disciplinárne senáty zverujú do kompetencie Súdnej rady SR. Žiaden dobrý zákon bez jeho účinnej realizácie neprinesie očakávaný výsledok, dodala. Za veľmi dôležité považuje prezidentka ZOJ výsledky pripravovaného auditu na súdoch z hľadiska ich zaťaženosti počtom nevybavených vecí a náročnosti súdnej agendy, s ktorou pracujú. Výsledky auditu budú základom pre určenie optimálneho počtu sudcov na jednotlivých súdoch a súčasne aj pomocného administratívneho aparátu. Dobré nastavenie týchto zmien by mohlo veľmi účinne ovplyvniť efektívnejšie fungovanie justície v budúcnosti, dodala.

Šéfka Súdnej rady SR Jana Bajánková v súvislosti s ročným pôsobením nového vedenia ministerstva uviedla, že aj po zmene vo vedení rezortu súdna rada pokračovala v korektnej spolupráci s ministerstvom. Oceňuje najmä, že predstavitelia súdnej moci a osobitne Súdnej rady SR sú pravidelne prizývaní na konzultácie k témam týkajúcim sa súdnej moci. „Napriek tomu, že sa nie vždy zhodneme v jednotlivých riešeniach, faktom je, že ostal zachovaný potrebný priestor pre odborný dialóg,“ zdôraznila Bajánková. Pozitívne oceňuje najmä zámer ministerstva na odľahčenie súdov od niektorých úloh, ktoré priamo nesúvisia s rozhodovaním napríklad v oblasti exekučného konania. Naopak, rezervy vidí šéfka súdnej rady naďalej najmä v oblasti vytvárania podmienok pre praktické implementovanie prijatých reforiem a efektívne fungovania súdnictva, a to najmä pokiaľ ide o počet sudcov. Toto je oblasť, ktorú je potrebné prioritne riešiť, dodala.

Programové vyhlásenie vlády v oblasti spravodlivosti sa plní, postupujeme podľa plánu. Predložili sme protischránkový zákon, novú právnu úpravu exekúcií, upomínacieho rozkazu a osobného bankrotu. Vládou už prešli aj novely sudcovských zákon a ideme podľa plánu, uviedla ministerka Lucia Žitňanská pri krátkom odpočte práce jej rezortu.

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu