Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia rieši len škandály a bulvár: Slovensko drží nad vodou vláda, hovorí Blaha

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by vláda mala podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) viac vykloniť doľava. Ako povedal, privíta každý krok, ktorý tomu pomôže.

„Ľudia majú plné zuby arogancie biznismenov a nadnárodných korporácií, musíme pritlačiť na kapitál,“ vyhlásil. Slovensko má však posledný rok podľa neho stabilnú vládu, rekordný rast, najnižšiu nezamestnanosť od krízy a znižuje aj mieru chudoby. „Som rád, že je tu snaha pomáhať najslabším regiónom a cez sociálne podniky pomáhať dlhodobo nezamestnaným. Musíme ešte viac zabrať v sociálnej politike, aby rástli mzdy pracujúcich a aby sa znižovali nerovnosti medzi ľuďmi,“ povedal Blaha, ktorý oceňuje aj všetky iniciatívy v boji proti nacistom, a verí, že v tomto sa bude pokračovať.

Opozícia je podľa Blahu utopená v "Matovičovom exhibicionizme, sexuálnych škandáloch a extrémistických postojoch, čiže pre Slovensko je veľkým šťastím, že má normálnu vládu". „Ak ale nebudeme posilňovať sociálny štát, neonacisti budú rásť ďalej, preto našou prioritou musia byť bežní pracujúci ľudia a ich záujmy,“ zdôraznil.

V európskej politike Slovensko podľa Blahu naše predsedníctvo v Rade Európskej únie zvládlo nad očakávania. „V migračnej politike sme neustúpili a Európa sa začína prikláňať k riešeniam, ktoré sme od začiatku obhajovali. Patríme medzi štáty, ktoré sa snažia o zmierlivejšiu politiku s Ruskom, čo takisto oceňujem, pretože odmietam rusofóbiu slovenskej pravice,“ vyhlásil. Osobne oceňuje aj to, že počas nášho predsedníctva prakticky zahynula dohoda TTIP (investičná a obchodná dohode s USA, pozn. red), ktorá mohla ohroziť európsky sociálny model. „Do dejín sa zapíše, že počas nášho predsedníctva v Rade EÚ podpísala Únia prelomovú dohodu o spolupráci s Kubou, čo môže významne zlepšiť naše vzťahy s touto vzácnou socialistickou krajinou,“ zdôraznil.

Slovensko je podľa Blahu proeurópskou krajinou, ktorá sa nebojí poukázať na zlyhania Bruselu a biť sa za naše záujmy a hodnoty. „Je to určite lepšie, než  'režaurúbajúci' postoj slovenskej opozície voči EÚ, ale určite lepšie, než 'kolenačková' dzurindovská politika. Slovensko nie je servilné, ale ani nie sme žiadni extrémisti. Prvý rok vlády hodnotím pozitívne, ale uvítam, ak sa posunieme viac doľava,“ dodal.

 

Viac o téme: OpozíciaSMERĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu