Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mečiarove amnestie v centre pozornosti: Ďalšia výzva pre koalíciu a opozíciu

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) na pondelok zvoláva stretnutie ľudí, ktorí sú za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Na stretnutí zaujmú postoj ku koaličnému návrhu zrušenia amnestií. Ako povedal dnes Budaj na tlačovej besede, premiér Robert Fico nikdy nechcel zrušiť amnestie.

„Kiež by zmena Ficovho postoja bola úprimná. Postoj zmenil, lebo si uvedomuje, že tu nie je suverénom on, ale verejnosť. Je však otázka, či koná úprimne. Úprimne bude konať, ak verejnosť neustúpi,“ myslí si Budaj.

Budaj chce na stretnutie pozvať poslancov NR SR, ktorí hlasovali za jeho návrh v prvom čítaní. O zrušení Mečiarových amnestií bude parlament rokovať už na budúci týždeň na marcovej schôdzi NR SR. Poslanci v decembri posunuli do druhého čítania návrh poslanca Jána Budaja na zrušenie Mečiarových amnestií. Návrh podporili okrem opozičných aj všetci prítomní poslanci za koaličnú stranu Most-Híd. Budajovi ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.

Koalícia navrhuje novelizovať ústavu a rozšíriť kompetencie parlamentu o právo zrušiť trojpätinovou väčšinou amnestie, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu Ústavnému súdu SR posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme. Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné, alebo nie. O návrhu na zmenu ústavy by mali poslanci rokovať hneď na úvod marcovej schôdze.

Po tom, ako táto novela nadobudne účinnosť, bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia tak amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosti prezidenta Michala Kováča. Predseda parlamentu Andrej Danko potvrdil, že bude v parlamente u lídrov opozície hľadať podporu pre takéto riešenie. Podľa neho predložené riešenie je historickým kompromisom. Potešenie nad návrhom vyjadril aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý zdôraznil, že koaliční partneri mali vôľu a ochotu hľadať riešenie.

Ak toto riešenie získa podporu 90 poslancov v parlamente, malo by byť možné došetriť prípad zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny z 31. augusta 1995. Otázka Mečiarových amnestií a ich zrušenie je téma, ktorú politici opakovane otvárajú. Téma opäť začala rezonovať po smrti prezidenta Michala Kováča.

VIA IURIS vyzýva koalíciu a opozíciu

Organizácia VIA IURIS vyzýva koaličné a opozičné politické subjekty, aby odložili stranícke hry, rokovali, a našli politickú zhodu na spôsobe zrušenia Mečiarových amnestií. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení organizácie, všetky koaličné aj opozičné politické strany zastúpené v parlamente zhodne deklarujú, že Mečiarove amnestie sú nemorálne a treba ich zrušiť. V parlamente sú však momentálne dva rozdielne návrhy, ako toto zrušenie dosiahnuť. 

"Sledujúc vyjadrenia politických strán máme rastúcu obavu, že namiesto toho, aby sa politici približovali k dohode o spôsobe zrušenia amnestií hrozí v parlamente politický pat. Obávame sa, že ak by sa politikom nepodarilo nájsť priechodné riešenie, ktoré by podporila ústavná väčšina poslancov NR SR, Mečiarove amnestie by ostali v platnosti. Ak sa politici dokázali zhodnúť na tom, že Mečiarove amnestie sú nemorálne a treba ich zrušiť, je teraz ich povinnosťou dohodnúť sa aj na konkrétnom ústavnom spôsobe, ako toto zrušenie realizovať," povedala programová riaditeľka VIA IURIS Zuzana Čaputová.

Široká občianska verejnosť môže podľa VIA IURIS stále apelovať na poslancov parlamentu a podporiť zrušenie Mečiarových amnestií prostredníctvom online podpisovej akcie na www.somza.to. Za prvých 11 dní podporilo podľa organizácie túto akciu už vyše 67 700 občanov SR. Zber podpisov pokračuje až do začiatku marcovej schôdze parlamentu, ktorá je avizovaná na 21. marca.. 

Koalícia navrhuje v rámci procesu zrušenia amnestií novelizovať ústavu a rozšíriť kompetencie parlamentu o právo zrušiť trojpätinovou väčšinou amnestie. Návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu Ústavnému súdu SR posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestie, ak takéto rozhodnutie parlament prijme. Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné alebo nie. 

Opozičné subjekty však tento návrh kritizovali s tým, že prenáša zodpovednosť za zrušenie Mečiarových amnestií z poslancov na ústavných sudcov, pričom ústavný súd môže zrušenie amnestii zablokovať. Preto opozícia navrhuje, aby parlament v tejto veci prijal ústavný zákon.

Viac o téme: VýzvaAmnestieJán Budaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu