Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odvážne plány SMK: Vo voľbách do VÚC chceme získať mandát pre čo najviac našich zástupcov

Predseda SMK József Menyhárt
Predseda SMK József Menyhárt (Zdroj: SITA)

DOLINKA - Zdravotníctvo, školstvo, stav agropotravinárskeho sektora, ale aj aktuálne dianie okolo cien energií či blížiace sa voľby do vyšších územných celkov (VÚC). Týmito témami sa zaoberala Republiková rada Strany maďarskej komunity (RR SMK) na dnešnom zasadnutí v Dolinke v okrese Veľký Krtíš. Ako informovala tlačová tajomníčka strany Helena Fialová, na zasadnutí vystúpil predseda SMK József Menyhárt, predseda RR SMK Péter Őry a na programe bola i novelizácia stanov strany.

 "V zdravotníctve, napriek niektorým pozitívnym zmenám, nedošlo k citeľnému zlepšeniu kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Zvýšenie poplatku za urgentné ošetrenie, plánované redukcie počtu pohotovostí, alarmujúco vysoký počet chýbajúcich zdravotných sestier alebo zrušenie niektorých oddelení fakultných nemocníc nám predpovedá zhoršenie dostupnosti a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti," uvádza sa vo vyhlásení Republikovej rady SMK s tým, že jej členovia očakávajú urýchlené, premyslené, udržateľné a komplexné riešenie problémov.

V oblasti školstva pokladá RR za najdôležitejšiu výzvu blízkej budúcnosti blížiace sa zápisy do škôl. "Rodičov povzbudzujeme k tomu, aby pre svoje deti vyberali školskú ustanovizeň s materinským vyučovacím jazykom. Zároveň vyjadrujeme nespokojnosť, pretože zverejnené normatívne finančné prostriedky na rok 2017 pre naše školy nepriniesli žiadne zmeny vpred," konštatuje RR, podľa ktorej táto neblahá situácia z dôvodu udržateľnosti dostáva viacero maďarských škôl do rizika.

RR SMK, ako uvádza vo vyhlásení, je tiež znepokojená so súčasným stavom a pokračujúcim trendom negatívneho vývoja agropotravinárskeho sektora. "To jasne potvrdzuje, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo už desaťročia nepatria medzi priority vlády," konštatujú jej členovia a súčasne vyzývajú vládu, aby v tejto oblasti čím skôr uskutočnila odborne kompetentné zmeny a reformy.

Ako vyplýva z vyhlásenia, SMK v uplynulom období rozpačito sledovala dianie okolo cien energií a s uspokojením prijala odstúpenie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. "Členovia RR dúfajú, že na tento post bude zvolený taký predseda, ktorý bude viesť úrad nezávisle od vplyvu poskytovateľov energií a svoju činnosť bude zameriavať na záujmy verejnosti a ochranu spotrebiteľov," uvádza.

Za jeden z najdôležitejších politických medzníkov tohto roka považuje RR SMK jesenné voľby do VÚC. "Pre našu komunitu je primárnym cieľom dosiahnutie úspechu v uvedených voľbách a získanie mandátu pre čo najviac zástupcov maďarskej národnosti," dodávajú členovia RR.

Viac o téme: SMKJózsef Menyhárt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu