Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poliačik reaguje na podnet voči Kiskovi: Treba presne definovať reklamu

Martin Poliačik
Martin Poliačik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) vníma pripravovanú obšírnu novelu ústavného zákona ako riešenie podnetov vzťahujúcich sa na prezentovanie sa verejných funkcionárov na sociálnych sieťach.

Povedal to tento týždeň v súvislosti s podnetom aktivistu Martina Daňa na prezidenta Andreja Kisku, ktorým sa poslanci zaoberali na výbore. „Predmetom podnetu bolo, či daný verejný funkcionár neposkytol svoju podobizeň na reklamu v rámci videa. Keďže výbor neprijal uznesenie, tak o tom nebudeme ani rozhodovať,“ vysvetlil predseda výboru Martin Poliačik (SaS) s tým, že hoci podľa neho ústavný zákon porušený nebol, konanie mal výbor otvoriť.

„Neviem si predstaviť dokazovanie úmyslu robiť reklamu firme zo strany prezidenta. Mali sme sa na tomto zhodnúť a mali sme prijať nejaký výklad zákona, na ktorého základe by sme v budúcich konaniach mohli postupovať,“ dodal Poliačik. Išlo o video zverejnené na stránke istej firmy, v ktorom bol prezident. Zároveň odkaz na toto video použil prezident na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti.

Podpredseda výboru Juraj Blanár (Smer-SD) sa vyjadril, že podnet je podnetom na to, aby pri novele ústavného zákona mali na zreteli aj takéto konanie politikov. „Mali by sme sa zamerať aj na to, čo je konanie politika v prospech danej firmy. Aj politik má mať priestor na to, aby mohol byť s niekým spriaznený,“ povedal Blanár.

Poliačik dodal, že rozumnejšie ako výborom neprijímať uznesenia , je nevyhnutnosť úpravy legislatívy. Aby sa podobné podnety na to, čo ktorý verejný funkcionár zdieľa na sociálnej sieti, nehromadili, považuje zakomponovanie správnych definícií do zákona. „Cestou je konkrétnejšie definovanie reklamy v ústavnom zákone v rámci veľkej pripravovanej novely,“ povedal. Ako alternatívu vníma úpravu zákona o reklame, na ktorý by sa ústavný zákon mohol odvolávať.

Viac o téme: Martin PoliačikAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu