Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je to tesnotka: Po ďalšom kole hlasovania o novom šéfovi OSN je Lajčák druhý

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Portugalský expremiér António Guterres zostáva aj po dnešnom hlasovaní Bezpečnostnej rady OSN najväčším favoritom na obsadenie funkcie generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov. Informuje o tom agentúra AP, citujúc nemenované diplomatické zdroje. Na druhom mieste podľa nich zostáva slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Pätnásťčlenná Bezpečnostná rada OSN udelila Guterresovi 12 hlasov "za" a dva "proti", pričom jedna krajina nevyjadrila žiadny názor. Lajčák dostal desať pozitívnych hlasov, štyri negatívne a jeden neutrálny. Priebežne tretie miesto patrí bývalému šéfovi srbskej diplomacie Vukovi Jeremičovi, ktorý dostal deväť hlasov "za", štyri hlasy "proti" a dve abstencie.

Na štvrtú pozíciu sa zo šiesteho miesta posunul bývalý macedónsky minister zahraničných vecí Srgjan Kerim. Na piatom mieste skončila jediná žena v tomto zápolení, argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová. Výsledky stále nie sú definitívne. Dôležitejší ako počet hlasov "za" je počet negatívnych hlasov; indikuje, že členské krajiny kandidáta nechcú. Veľkú úlohu zohráva aj počet hlasov "bez názoru". Ten totiž svedčí o tom, že daný kandidát nikomu neprekáža a v ďalších kolách má šancu zmeniť tieto hlasy na pozitívne.

Ide v poradí už o štvrté kolo neformálneho hlasovania, podľa agentúry DPA sa však v septembri uskutoční ešte jedno kolo. Od októbra bude výberový proces zahŕňať aj farebne odlíšené hlasovacie lístky, aby bolo možné určiť, ako hlasovalo päť stálych členov rady - Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a USA. V tejto fáze výberového konania už bude priestor na lobovanie všetkých kandidátov a štátov na najvyššej úrovni vrátane ministrov, premiérov a prezidentov.

Je zjavné, že výsledok výberového procesu bude odrazom kompromisu kľúčových členov BR OSN. Vo všeobecnosti sa týmto predbežným hlasovaniam nepripisuje v diplomatických kruhoch veľký význam. Druhé funkčné obdobie súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna vyprší 31. decembra tohto roku.

Viac o téme: OSNMiroslav LajčákAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu