Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lajčákovi zrejme pribudne nová konkurentka: Bulharsko zvažuje nomináciu eurokomisárky

Kristalina Georgievová
Kristalina Georgievová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Bulharsko zvažuje nomináciu súčasnej podpredsedníčky Európskej komisie (EK) Kristaliny Georgievovej na post generálneho tajomníka OSN, o ktorého obsadení sa bude rozhodovať v najbližších týždňoch. Agentúra Reuters o tom dnes informovala s odvolaním sa na predstaviteľov a diplomatov "v Sofii, Bruseli a inde".

O vstupe Georgievovej do súboja o kreslo šéfa OSN sa podľa citovaných zdrojov vedú intenzívne rokovania, ktorých výsledok by mal byť známy v priebehu niekoľkých dní. Bulharská vicepremiérka Rumjana Bačvarovová uviedla, že o prípadnej nominácii eurokomisárky musí rozhodnúť premiér a potrebné sú aj konzultácie s inými krajinami. Ako však dodala, vláde zatiaľ nebol takýto návrh oficiálne predložený. 

O post generálneho tajomníka OSN sa v súčasnosti uchádza desať kandidátov vrátane slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Medzi uchádzačmi je i zástupkyňa Bulharska, a to generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová. Predstavitelia, na ktorých sa odvoláva Reuters, sa rozchádzajú v tom, či v prípade nominácie Georgievovej bude musieť Bokovová zo súboja odstúpiť. 
Bulharská politička Georgievová je v EK zodpovedná za oblasti rozpočtu a ľudských zdrojov. Ako o možnej kandidátke na post generálneho tajomníka OSN sa o nej hovorilo už dávnejšie, Sofia sa však nakoniec rozhodla pre Bokovovú. 

Víťazný kandidát vystrieda dosluhujúceho šéfa OSN Pan Ki-muna, ktorého funkčné obdobie sa tento rok skončí. Rôzne občianske skupiny, ako i takmer tretina zo 193 členských štátov OSN sa vyslovili za to, aby svetovú organizáciu viedla prvýkrát žena. Najbližšie tajné hlasovanie na pôde Bezpečnostnej rady OSN je naplánované na 26. septembra. 

Viac o téme: BulharskoOSNKristalina Georgievová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu